BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Meglepetést okoztak az oroszok a gabonapiacon

Merész lépés volt Oroszország – a gabona világpiacának egyik meghatározó szereplője – részéről, hogy kivonult a nemzetközi piacokról – mondta a Világgazdaságnak Raskó György agrárközgazdász. A szakember meglepőnek nevezte a múlt héten közölt döntést, mivel rekordközeli mennyiséget termeltek az orosz termelők.

A piacok arra számítottak, hogy Moszkva – kihasználva a rubel alacsony árfolyamát – a 2014/2015-ös piaci év első három hónapjában elárasztja az olyan kulcsfontosságú vevőket, mint Egyiptom és Törökország. Az ukrán válság következtében azonban a hazai árak túl magasra emelkedtek.

Az SovEcon orosz agrárpiaci elemző intézet prognózisa szerint a 2014/2015-ös piaci évben az ország gabonaszükséglete az egy évvel korábbi 67 millióról 71 millió tonnára emelkedik (például a Krím elcsatolása miatt). Ez azt jelenti, hogy búzából 1,5 millió tonnával többre, 36,5 millió tonnára van szükség. Az orosz árak amiatt is emelkedhetnek, hogy – a gyenge rubel előnyét kihasználva – az év első felében a szokásosnál nagyobb volt az export, és szeptember végéig erőltetett tempóban folyatódott a kivitel.

Jelenleg a termelők kivárnak, és visszatartják gabonájukat. A kereskedők abban reménykednek, hogy egy-két hónap alatt mérséklődnek az árak, ismét versenyképesek lesznek, és így visszatérhetnek a világpiacra. A kivárás azonban piacvesztést vonhat maga után, az oroszok máris több megrendeléstől estek el, az egyiptomiról lemaradtak.

Az agrárközgazdász szerint a kivonulás mögött a belső piac átrendezése is elképzelhető, ugyanis az állattenyésztés fellendítésére irányuló törekvés jelentős problémája az oroszországi gazdaságnak. A felhalmozott takarmány sokakat arra késztethet, hogy az állattartás irányába lépjenek, hiszen arra folyamatosan nagyobb a kereslet, mint a kínálat – tette hozzá.

A kialakult helyzet leginkább az európai termelőknek kedvezhet, elsősorban Franciaországnak, Németországnak, Lengyelországnak, illetve Romániának. Az USA mezőgazdasági minisztériuma továbbra is úgy látja, hogy a 2014/2015-ös évben Oroszország lesz az Európai Unió és az Egyesült Államok után a világ harmadik legnagyobb exportőre. A SovEcon agrártanácsadó cég arra számít, hogy az idei orosz termés eléri a 105 millió tonnát, ami a Szovjetunió felbomlása óta a második legjobb eredmény, mivel ennél többet – 108 millió tonnát – csak 2008-ban termeltek.

Nyikolaj Fjodorov orosz mezőgazdasági miniszter a Reutersnek azt nyilatkozta: ha a termés meghaladja a 100 millió tonnát, akkor az idei exportálható felesleg 27-30 millió tonna gabona lesz, és ennek 70 százaléka búza. Az adatok szerint eddig 96,1 tonna gabonát takarítottak be, ebből 57,8 millió tonna a búza mennyisége.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.