BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Új stratégia jöhet a Samsungnál

Felgyorsultak az események a legnagyobb dél-koreai a cégcsoportnál, a Samsung Groupnál, a társaság egy nap alatt több mint 1,7 milliárd dollárnyi érdekeltsége eladását, illetve egy kétmilliárd dolláros részvényvisszavásárlási program elindítását is bejelentette.

A vállalat négy vegyipari és hadiipari cégben lévő részesedésétől válik meg, összesen 1,72 milliárd dollár értékben. A részvényeket a Hanwha Group vásárolja meg. A jelentős portfóliótisztítás hátterében elemzők szerint az állhat, hogy a Samsung Groupnál generációváltásra készülnek az irányításban.

A Samsung Electronics Co. elnöke, a 72 éves Lee Kun-hee májusi szívrohama után lábadozva jelenleg kórházi kezelésre szorul. A hírek szerint míg a jelenlegi vezetés arra törekedett, hogy minél több területre terjessze ki a cégcsoport tevékenységét, addig az új generáció, Lee Kun-hee gyermekei inkább egy jobban fókuszált, kevesebb szegmensben jelen lévő vállalatot alakítanának ki.

A most bejelentett részesedés-értékesítések alátámasztják ezt a felvetést, azonban érdemes azt is megemlíteni, hogy vannak olyan szektorok, amelyeknél éppen ebben az időszakban jelentkeznek az első komolyabb problémák.

Az eladási hullám egyik legnagyobb érintettje a Samsung Electronics, amely 688 millió dollárnyi bevételre tesz szert az érdekeltségek értékesítéséből. A dél-koreai cégcsoport szórakoztató elektronikai termékeket gyártó vállalata azonban gyorsan el is költi ezt az összeget, sőt ennél többet is. A társaság ugyanis tegnap bejelentette, hogy kétmilliárd dolláros részvényvisszavásárlási programot indítanak, az ok a hivatalos közlés szerint a részvényárfolyam stabilizálása.

Jókor érkezett a tervről szóló hír, mivel a vállalaton egyre nagyobb a nyomás, hogy több tőkét juttasson vissza a tulajdonosoknak, ami arra vezethető vissza, hogy az elmúlt három év leggyengébb eredményét prognosztizálta jelenlegi üzleti évére a cég. Ez többek között arra vezethető vissza, hogy a társaság egyre komolyabb nehézségekkel szembesül az okostelefon piacon.

A harmadik negyedévben az IDC piackutató adatai szerint a Samsung ugyan megőrizte vezető pozícióját az okosmobilok szegmensében 78,1 millió ilyen készülék értékesítésével, azonban ez a forgalom 8,2 százalékos visszaesést jelent a 2013. július-szeptemberi időszakhoz. Ennek megfelelően számottevő mértékben csökkent a dél-koreai cég piaci részesedése is, az egy évvel ezelőtti 32,5 százalékról 23,8 százalékra. A kedvezőtlen eredmények kapcsán egyébként olyan hírek érkeztek, hogy alaposan átalakítják majd a szórakoztató elektronikai termékeket készítő cég vezetését. Figyelmeztető jel lehet a társaság számára az is, hogy a harmadik negyedévben tovább erősítették piaci pozíciójukat a kínai gyártók, a Xiaomi a harmadik, míg a Lenovo a legnagyobb szereplő ebben a szegmensben, előbbi ráadásul közel háromszorosára növelte eladott telefonjai számát.

A Samsung az okostelefon-gyárt támogatására egy új félvezető üzem felépítéséről döntött Dél-Koreában. A 14,7 milliárd dolláros beruházással a világ legnagyobb és jelenleg legkorszerűbbnek számító technológiáját használó üzemét építik meg. A kivitelezést a jövő év első felében kezdik meg és várhatóan 2017 második felében fejezik be.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.