BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nagyot nőtt a kiskereskedelmi forgalom

2014. októberben – a második becslés szerint – 5,2 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom naptárhatástól megtisztított volumene az előző év azonos időszakához képest. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 3,7 százalék, a nem élelmiszer-kiskereskedelem 6,6 százalék, az üzemanyag-kiskereskedelemben 6,5 százalékkal emelkedett az értékesítés volumene – közölte a KSH.

Az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalma folyó áron 2014. októberben 811 milliárd forint volt, 42 milliárd forinttal több, mint egy évvel korábban.
2014. októberben az országos kiskereskedelmi forgalom 44,8 százaléka az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 36,2 százaléka a nem élelmiszer- kiskereskedelemben és 19,0 százaléka az üzemanyagtöltő állomások hálózatában realizálódott.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom volumene októberben 3,7 százalékkal emelkedett. Az élelmiszer-kiskereskedelmen belül a forgalom döntő hányadát (77,6 százalék) az élelmiszer jellegű vegyes üzletek adták, ahol az értékesítés volumene 2,4 százalékkal nőtt, miközben az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 8,7 százalékkal volt több, mint 2013. októberben.

A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának volumene októberben 6,6 százalékkal emelkedett 2013 hasonló időszakához képest. Növekedtek az eladások a textil-, ruházati és lábbeli- (14,1 százalék), az iparcikk jellegű vegyes- (10,2 százalék), a használtcikk- (9,9 százalék), a könyv-, számítástechnika-, egyéb iparcikküzletekben (6,3 százalék), valamint a gyógyszer-, gyógyászatitermékés illatszerüzletekben (6,0 százalék). A forgalom az előző évinél kisebb volumenű volt a bútor-, műszakicikk-üzletekben (1,6 százalék).

A korábbi időszakhoz hasonlóan folytatódott a bővülés (41,3 százalék) az árucikkek széles körére kiterjedő csomagküldő és internetes kiskereskedelemben. Az üzemanyagtöltő állomások forgalma októberben nőtt, volumene 6,5 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit.

Az európai statisztikai rendszerben a kiskereskedelembe nem számító gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai októberben 1,1 százalékkal emelkedtek. 2014. január–októberben a kiskereskedelmi forgalom naptárhatástól megtisztított volumene 5,1 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához viszonyítva - írta a KSH.

"Magyarország kiskereskedelmi forgalma már sorozatban tizenhatodik hónapja erősödik. Tartóssá vált tehát a kiskereskedelmi forgalom növekedése, a bankok elszámoltatása és a devizahitelek lezárása pedig további tartalékot jelenthet a bővülésben" - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.