BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Budapest egyre népszerűbb az ingatlanbefektetők szemében

Az Európa fő ingatlanpiacain az első osztályú ingatlanok iránt mutatkozó fokozott kereslet, illetve a pénzbőség a másodosztályú ingatlanok és felzárkózó piacok felé mozdítja a befektetőket – derül ki az Urban Land Institute és PwC közös, Emerging Trends in Real Estate Europe 2015 című előrejelzéséből.

A jelentés szerint a befektetők szemében egyre népszerűbbek azok a városok, amelyeket az elmúlt években érzékenyen érintett a piaci hanyatlás. Így komoly változást láthatunk a befektetők számára vonzó városok idei rangsorában.

Budapest ezúttal a 22. helyen végzett, az előző évhez képest 5 hellyel előrébb került, ami azt bizonyítja, hogy a befektetők érdeklődnek a közép-kelet-európai ingatlanpiac iránt. Noha az ingatlanpiaci befektetések volumene – főként a jelentős irodapiaci tranzakcióknak köszönhetően – tavaly határozottan növekedett Magyarországon, a kiskereskedelmi ingatlanok piacán ma elsősorban várakozás tapasztalható. A vasárnapi zárva tartás és az egyéb közelmúltban hozott rendelkezések várhatóan – több területen is átrendeződést okozva – jelentős hatással lesznek a szektorra.

A tanulmány megállapítja, hogy az európai gazdasági bizonytalanságok ellenére az ingatlanok jövedelmező befektetési lehetőséget jelentenek a kontinensen. A befektetők 70 százalékkal több saját, illetve idegen tőke beáramlására számítanak a legjobb ingatlanok piacán. A befektetők 82 százaléka szerint a megfelelő eszközállomány elérhetősége hatással lesz az üzletre az idei évben.

Mindezek eredményeképp az ingatlanbefektetők – az ázsiai és észak-amerikai nemzeti vagyonalapok és nyugdíjalapok által biztosított tőkével felfegyverkezve – olyan piacok felé mozdulnak, ahol gyengébb a verseny. Berlin például elhódította Münchentől az Európa legvonzóbb városa címet, hiszen más német nagyvárosokhoz képest kevésbé költséges, utána Dublin, Madrid, Hamburg és - az év meglepetéseként - Athén következik.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.