BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hallgatózni is szoktak a Samsung okostévéi

A parancsszavak mellett a hangosan kimondott, személyes, illetve érzékeny információkat is rögzítik a Samsung hangfelismerésre képes televíziói, amelyeket ráadásul továbbítanak is harmadik fél felé.

A dél-koreai gyártó internet kapcsolatra képes tévékészülékeihez csatolt felhasználói leírásban szereplő részletet a Daily Beast fedezte fel, és bár a társaság álláspontja szerint ez az eljárás a minél magasabb szintű szolgáltatás érdekében van, az eset újra rávilágít a technológiai fejlődés és a személyiségi jogok fenntartása között időnként megmutatkozó ellentétre.

A Samsung a hallgatózó okostévékre vonatkozó felvetések kapcsán azt közölte, hogy az információkat az iparági szabványoknak megfelelően a lehető legbiztonságosabb módon kezelik. Emellett az így szerzett információkat nem értékesítik tovább más cégek számára, azok kizárólag a hangfelismerő szolgáltatás használatát támogató társaságokhoz jutnak el. Az már más kérdés, hogy ez a magyarázat mennyire nyugtatja majd meg a világ legnagyobb televíziógyártójának számító vállalat ügyfeleit és hosszabb távon milyen hatásai lesznek majd a cég forgalmára. A Samsung közlése szerint a készülékek vezérléséhez használható hangfelismerő funkció kikapcsolható.

A Samsung egyébként nem az egyetlen nagy gyártó, amelynek az okostelevíziói komoly kétségeket ébresztettek a magánszféra tiszteletben tartása kapcsán. Az LG készülékei kapcsán még 2013-ban robbant ki a botrány, amikor kiderült, hogy azok információkat küldenek a dél-koreai cég központjába a felhasználói szokásokról, de még a behelyezett pendrive-okon található állományokról is. A vállalat célja többek között az volt ezzel, hogy minél inkább testreszabott hirdetéseket tudjon megjeleníteni a felhasználók számára. A brit hatóságok vizsgálatot indítottak az ügyben, és az LG ígéretet tett arra, hogy változtat a helyzeten.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.