BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A világ ötödik legnagyobb élelmiszer-ipari cége jön létre

A világ ötödik legnagyobb élelmiszer- és üdítőitalgyártó cége jön létre a Kraft Foods és a H.J. Heinz egyesülésével. A két vállalat összeolvadásával létrejövő, Kraft Heinz Co. nevű cég éves bevétele nagyjából 28 milliárd dollár körül alakul majd. A Wall Street Journal beszámolója szerint mintegy 40 milliárd dolláros ügyletről van szó. A megállapodás szerint a Heinz részvényesei 51 százalékos tulajdonrészhez jutnak majd az új társaságban, a fennmaradó rész pedig a Kraft Foods jelenlegi tulajdonosaihoz kerül. Emellett az utóbbi vállalat befektetői részvényenként 16,5 dolláros osztalékot is kapnak.

A világ legismertebb ketchupgyártóját, a Heinz-et 2013-ban vásárolta meg a 3G Capital Partners kockázati tőkecég, illetve Warren Buffett társasága, a Berkshire Hathaway, 23 milliárd dollárért. A Kraft Foods jelenlegi tulajdonosainak fizetendő mintegy 10 milliárd dolláros osztalékot ez a két vállalat állja majd. A brazíliai 3G Capital Partners nem ismeretlen az amerikai piacon, 2011-ben ők vásárolták meg a Burger King Worldwide-ot, majd a kanadai kávézólánccal, a Tim Hortons-al folytatták a terjeszkedést, amelyben már szerepet vállalt Warren Buffett is. A Kraft Foods jelenlegi formájában 2012-ben jött létre, amikor a társaság igazgatótanácsa úgy döntött, hogy két részre bontják a céget. Az egyik, amely megtartotta a Kraft Foods nevet kizárólag az észak-amerikai márkákkal foglalkozik, míg a másik vállalat vitte tovább az édesség márkákat, mint a Cadbury vagy a Milka. Ez utóbbi cég, a Mondelez International komoly gyártókapacitással rendelkezik Magyarországon is, a múlt évben 11 milliárd forintos fejlesztést zártak le székesfehérvári üzemükben. A Kraft Foods a múlt évben 18 milliárd dolláros bevételt rét el, ami stagnálást jelentett, nyeresége ugyanakkor 62 százalékkal, egymilliárd dollárra zuhant.

A két összeolvadó cég közlése szerint az egyesülés 2017-re 1,5 milliárd dolláros megtakarítást eredményez majd a működési költségekben. Az ügyletet várhatóan a második félévben zárják le.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.