BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az autógyárak húzták a magyar külkereskedelmet

Az export és az import egyaránt 11 százalékkal haladta meg decemberben az előző év azonos hónapjának szintjét - közölte a KSH.

2014 decemberében a külkereskedelmi termékforgalom kivitelének és behozatalának volumene egyaránt 11 százalékkal haladta meg az előző év azonos hónapjának szintjét. Az év utolsó hónapjában mért 345 millió eurós külkereskedelmi többlet 120 millió euróval volt több, mint egy évvel korábban. 2014 egészében a külkereskedelem export- és importvolumene 7,1, illetve 8,8 százalékkal bővült.

2014 egészét nézve a kivitel értéke 84,7 milliárd euró, a behozatalé 78,3 milliárd euró volt.

A külkereskedelmi mérleg aktívuma 6,4 milliárd eurót tett ki, ami 153 millió euróval kevesebb az előző év azonos időszakához viszonyítva.

A gépek és szállítóeszközök volumene a kivitelben 8,9, a behozatalban 8,2 százalékkal nőtt 2013-hoz viszonyítva. A külkereskedelmi volumen növekedését az év egészében a hazai autógyárak és az autóipari beszállítók bővülő termelése határozta meg: a közúti jármű kivitele harmadával, behozatala negyedével nőtt a bázisidőszaki szinthez képest.

A feldolgozott termékek export- és importvolumene 6,4, illetve 8,9 százalékkal múlta felül a 2013. január–decemberi szintet.

Az energiahordozók importvolumene – a forintárak csökkenése mellett – 13 százalékkal volt több, mint a bázisévben.Az élelmiszerek, italok, dohánytermékek exportvolumene 2,6, az importé 6,8 százalékkal bővült 2013. január–decemberhez képest.

A külkereskedelmi termékforgalom forintárszínvonala a bázisidőszakhoz viszonyítva kivitelben 1,1 százalékkal emelkedett, a behozatalban szinte nem változott. A cserearány 1,0 százalékkal javult. A forint az euróhoz képest 4,0, a dollárhoz képest 3,9 százalékkal értékelődött le eközben.

Tavaly decemberben a kivitel értéke 6,4 milliárd eurót, a behozatalé 6,1 milliárd eurót tett ki. Euróban kifejezve az export értéke 9,0, az import 7,3 százalékkal nőtt 2013 decemberéhez képest.

A külkereskedelmi mérleg többlete 345 millió euró volt, 120 millió euróval több, mint 2013 azonos időszakában.

Az EU-tagállamaival folytatott külkereskedelmünk kiviteli és behozatali volumene egyaránt 12 százalékkal nőtt, az EU-n kívüli országok esetében 7,7, illetve 7,3 százalékos volt a bővülés.

Az NGM várakozásai szerint a bővülés 2015-ben is folytatódni fog. Ezt egyebek mellett a több mint másfél éve erősödő fogyasztás és a sorozatban már 16. hónapja növekvő ipari termelés támogatja, míg az ágazatot érintő negatív hatásokat, mint az orosz-ukrán konfliktust, vagy exportpiacaink mérsékeltebb bővülését a járműgyártás jó teljesítménye kompenzálhatja - véli az NGM. 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.