BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megszoríthatja a Google Play az Apple App Store-t

ALKALMAZÁSOK Rendkívül dinamikus bővülés várható a következő években a Google Play alkalmazásboltban, a Credit Suisse becslése szerint a tavalyi 4,4 milliárd dollárról 2019-re 13,8 milliárd dollárra nőhet a szolgáltatásból származó bevétel. Az Android operációs rendszerrel ellátott mobileszközökre előre telepítik a Play webáruházat, amelyen keresztül a felhasználók különböző alkalmazásokat tölthetnek le készülékeikre. A múlt évben több mint egymilliárd andoridos telefont és táblagépet adtak el világszerte az IDC adatai szerint, az operációs rendszer piaci részesedése pedig 81 százalék fölött volt. Bár az elérhető felhasználók számában jelentős fölénnyel bír a Play a nagy rivális Apple App Store-al szemben, ez egyelőre a bevételben nem érződik. Az almáslogójú cég közlése szerint a múlt évben a saját alkalmazásboltjukban vásárolt applikációk után 10 milliárd dolláros bevételhez jutottak a fejlesztők, a 2008-as indulás óta pedig már 25 milliárd dollárhoz.

Az App Store-on lényegesen magasabb az egy felhasználóra jutó átlagos bevétel, ami egyértelműen a különböző célközönségekre vezethető vissza. Míg az Apple termékeit jellemzően a tehetősebbek vásárolják, addig a Google Play által kiszolgált közönség jellemzően kevesebbet fordíthat applikációk vásárlására. A két nagy alkalmazásbolt rangsora azonban akár már a közeljövőben is megváltozhat, ugyanis a Google megoldásából 60 százalékkal több programot töltenek le, mint az App Store-ból. Igaz, az Apple boltja igen jól indította az évet, a cég online áruházát valósággal megrohanták a felhasználók, és 2015. első hetében a szolgáltatáson keresztül kínált alkalmazások rekordméretű, közel félmilliárdos forgalmat produkáltak mindössze néhány nap alatt.

A két webáruházban egyébként nagyjából ugyanannyi, 1,4 millió applikáció érhető el. A legnépszerűbb programok nem meglepő módon a játékok, amelyek becslések szerint 2014 második felében a Google Play bevételeinek mintegy 90 százalékát adták. Ennek megfelelően a legnagyobb bevételű alkalmazások friss listáján az első tízben csak ilyen programok szerepelnek a Google online áruházában, míg a 11. pozícióban egy kommunikációs szoftver, a Viber található, amely az applikáción belüli vásárlásoknak köszönheti helyezését.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.