BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nagyot ütöttek Tunézián

Elfordulhatnak a külföldiek Tunéziától a terrortámadás nyomán, ami súlyos csapást mérne a nagymértékben a turizmusra utalt gazdaságra.

Még mindig nem tudni, pontosan hány áldozata van a szerdai tuniszi terrortámadásnak, amelyet tegnap magára vállalt az Iszlám Állam: a legutóbbi adatok szerint mintegy húsz külföldi és három helyi lakos halt meg, a sebesültek száma 50 körüli. Az biztos, hogy a halottak és a sebesültek között sokan vannak olyanok, akik két olasz hajóról indultak városnézésre, az egyik az MSC Cruises flottájához tartozik, a másik a Costa Cruiseshoz (utóbbi a világ legnagyobb személyhajózási csoportja, a Carnival Corporation dél-európai egysége).

A támadás után lelőtt, tegnap azonosított fegyveresek – mindketten tunéziaiak – sokszor és sok helyen használt mintát követve választottak támadásuk színhelyéül kiemelt turistacélpontot, hogy elriasszák a külföldieket, egyszerre büntetve és gyengítve a túlságosan “elnyugatiasodott” országot. Tunéziát ez különösen érzékenyen érinti: innen indult a 2011-es arab tavasz és jószerivel ez maradt az egyetlen olyan ország a térségben, ahol nem lett rosszabb a helyzet a helyi diktátor bukása után, mint amilyen előtte volt.

Új alkotmányt fogadtak el a világi és a vallásos pártok kompromisszumával, a mostani kormányfő, Habib Esszid szabályos demokratikus választáson került hatalomra tavaly decemberben, néhány nappal a merénylet előtt meghirdetett gazdasági programja olyan reformokat helyezett kilátásba, amelyek révén végképp meg akartak szabadulni Zin el-Abidin Ben Ali rendszerének maradványaitól. Ennek részeként a kiadások csökkentése érdekében politikailag érzékeny területeken is lépni kívánnak, ilyen például az alapvető élelmiszerek vagy az üzemanyagok árának a támogatása, illetve a nyugdíjkorhatár azonnali felemelése két évvel, 62 évre. (A költségvetési hiány 2013 végén a GDP 6,2 százalékára rúgott, a GDP-arányos adósság 44 százalék volt.) A lefaragások ellensúlyozására Habib Esszid olyan projekteket jelentett be, amelyek a hivatalosan 15 százalék, nem hivatalos becslések szerint 30 százalék körüli munkanélküliség csökkentésére is alkalmasak lehetnének, beleértve sztráda-, illetve gázvezeték-építéseket is. Az Esszid-kormány fejlesztési terve 2016-2020 között évi 7 százalékkal növelné a GDP-t; tavaly 2,8 százalékkal bővült a gazdaság, 2015-re pedig 3,7 százalékot jeleztek előre. A tervezetet március végén akarták konzultációra bocsátani – az erős helyi szakszervezeti szövetség, az UGT már közölte, hogy elutasítja, mint ahogy a közalkalmazottak bérének befagyasztására tett kísérleteket is.

Jelenleg a tunéziai GDP mintegy 7 százaléka származik az idegenforgalomból, a 10 milliós ország 3,5 millió foglalkoztatottja közül 500 ezren dolgoznak az ágazatban. A turizmus az utóbbi időkben már amúgy is gyengélkedett, a térséget inkább elkerülték az erős nyugati küldőországok utasai, a kelet- és közép-európaiak pedig jellemzően kevesebbet költöttek. A mostani merénylet nyomán legalább 700 millió dollár többletveszteség érheti a szektort ebben a szezonban – idézett egy kormányzati becslést a Reuters. Ezt támasztják alá az azonnali reakciókról szóló hírügynökségi értesülések is: két német utazási iroda lemondta a tengerparti üdülőhelyekről a fővárosba szervezett kirándulásait, a francia Accor szállodalánc bejelentette, hogy szigorítja tunéziai szállodái biztonsági őrizetét, a Costa Cruises pedig törölte hajóútjai programjából a tuniszi megállókat.

Szijjártó: Magyarország segíthet

Magyarország kész segítséget nyújtani Tunéziának a terrortámadás után, amennyiben az országnak szüksége van erre - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter ma reggel a TV2 Mokka című műsorában.

A tárcavezető utasította a nemzetközi együttműködésért felelős helyettes államtitkárt, egyeztessen az észak-afrikai ország budapesti nagykövetével, hogy milyen konkrét segítségre van szükségük. Köszönettel vették a magyar felajánlást, és ha igénybe vennék a segítséget, azt jelezni fogják - közölte.

Kilenc embert tartóztattak le

Tunéziában eddig kilenc olyan embert tartóztattak le, akiknek vélhetően közük volt a terrortámadáshoz. Közülük négyen vettek részt közvetlenül az akcióban.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.