BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Többmilliós bírság járt a gyógyszer megtévesztő reklámjáért

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) megállapította, hogy a Phytotec Hungária Kereskedelmi és Szolgáltató Bt. (Phytotec) jogsértően reklámozta Esberitox elnevezésű termékét, mert a vény nélkül kapható gyógyszert nem az alkalmazási előírás alapján mutatta be, és valótlan információt jelenített meg a tabletta összetevőiről. A jogsértésért 2 125 000 forint bírságot szabott ki a GVH.

A GVH döntése szerint a Phytotec 2013 augusztusa és 2014 júliusa között jogsértően reklámozott és tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytatott, mert a reklámokban megjelenő „vírusok okozta, akut légúti fertőzések kiegészítő terápiája”szlogen pontatlan volt, és túlmutatott az alkalmazási előírásban szereplő javaslatokon, hiszen az Esberitox tabletta nem valamennyi vírus okozta légúti fertőzés kiegészítő terápiájaként, hanem kizárólag megfázás kezelésére ajánlott. Ezen kívül a „kizárólag növényi összetevők” kifejezés valótlan információt közvetített a fogyasztóknak, a termék ugyanis tartalmaz nem növényi eredetű segédanyagokat és állati eredetű, de mesterségesen előállított vegyületeket is a GVH szerint.

A GVH nem fogadta el a vállalkozás által becsatolt, a gyógyszer hirdetett hatásait alátámasztó bizonyítékokat, kizárólag azt vizsgálta, hogy a Phytotec reklámjainak tartalma összhangban volt-e az engedélyezett alkalmazási előírásban foglaltakkal. A Phytotec maga is elismerte, hogy a gyógyszer összetevői között nem növényi eredetű – a gyártáshoz és a tablettázáshoz szükséges – segédanyagok is találhatók.

A GVH súlyosító körülményként értékelte többek között azt, hogy már korábban jogsértést állapított meg a Phytotec kommunikációjával kapcsolatban, illetve hogy a jogsértő kereskedelmi gyakorlat a fogyasztók széles körét érte el, valamint időben elhúzódott. Enyhítő körülményként értékelte a GVH, hogy a Phytotec elismerte a termék alkalmazhatóságára és összetételére vonatkozó kommunikációjában elkövetett jogsértést.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.