BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Meglepné a piacot a Samsung

Az elemzők várakozásainál jobb profit-előrejelzést adott ki a Samsung, amely azonban még nincs túl a nehezén, bár az új csúcsmobiljai kihúzhatják a csávából.

Az előzetes várakozásoknál magasabb üzemi szintű eredményről számolt be első negyedéves előrejelzésében a Samsung Electronics. A világ legnagyobb okostelefon-gyártójának számító cég 5,4 milliárd dolláros üzemi eredményt vár a január-márciusi időszakra, ez mintegy 10 százalékkal haladja meg az elemzői prognózisokat. Az első negyedévre vonatkozó részletes üzleti adatokat április végén hozza nyilvánosságra a Samsung.

A bejelentés hatására a vállalat részvényeinek árfolyama kismértékben erősödött, ugyanakkor korai lenne azt állítani, hogy a társaság túljutott a nehézségeken. A most jelzett üzemi eredmény ugyanis még mindig 30 százalékkal marad el az egy évvel korábbitól, és a cég okostelefon üzletágának nyeresége az első félévben várhatóan alig lesz több, mint a 2014 első hat hónapjában elért profit fele. Tavaly három év után először fordult elő, hogy csökkent a Samsung nyeresége, a vállalat a 2014-es évre 21,3 milliárdos profitról számolt be, ami 27 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól.

A visszaesés hátterében egyértelműen a társaság mobilüzletágának gyenge teljesítménye áll, a cég mintegy 97,6 milliárd dolláros bevételre tett szert a mobiltelefonok értékesítéséből tavaly, ez 21 százalékkal maradt el a 2013-as forgalomtól. A szakértők szerint a kínai piacért vívott, egyre keményebb küzdelem miatt zuhant a Samsung profitja. A helyi gyártók, mint a Lenovo, a Huawei, vagy a villámgyorsan feltörő Xiaomi mellett a távol-keleti országban egyre meghatározóbb szereplőnek számít az Apple is. Az okostelefon piacon zajló változásokat jól mutatja, hogy míg a korábban években toronymagasan vezette a szegmens a Samsung, addig tavaly az utolsó negyedévben az Apple már majdnem annyi okosmobilt adott el, mint a dél-koreai cég.

A vállalat számára ugyanakkor biztató jel lehet új csúcsmobiljainak fogadtatása. A március elején a barcelonai Mobile World Congress-en bemutatott Galaxy S6-ot és S6 Edge-t egyaránt pozitívan fogadták a szakértők és az azóta megjelent tesztek alapján is úgy tűnik, hogy sikerült nagyszerű készülékeket gyártania a cégnek. A Counterpoint piackutató cég előrejelzése szerint a két modellből ebben az évben akár 50 milliót is eladhatnak világszerte, amivel a legsikeresebb Galaxy S telefonok lehetnek. Eddig a legtöbbet az S4-es szériából értékesítette a vállalat a piacra dobás évében, abból 45 milliót vettek a fogyasztók. A Counterpoint elemzői szerint ugyanakkor az új Samsung telefonok elsősorban a többi androidos, prémium kategóriás készülék riválisai lesznek, az iPhone értékesítését kevéssé befolyásolhatja megjelenésük.

Bár az új csúcstelefonokra az előrendelési lehetőség a főbb piacokon már március végén megnyílt, a készülékek pedig április 10-től lesznek elérhetők ezekben az országokban, és ezt követően, a hónap második felében kezdik meg árusításukat a világ többi országában is. Az új Galaxy S6-os a Telekomnál, a Telenornál és a Vodafone-nál, illetve többek között a MediaMarktnál és az Extreme Digitalnál is előrendelhető.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.