BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nagyot zuhant tavaly a Gazprom nyeresége

Tavaly hat százalékkal 5 589,8 milliárd rubelre nettó árbevételét a világ egyik legnagyobb gázipari csoportja, a 68,5 milliárd dolláros piaci értékű orosz Gazprom, több más mutatóját azonban megviselte a romló piaci környezet. A legfőbb negatív tényező az olajárak zuhanása volt: a belföldi termelésű ural olajminőség hordónkénti ára 53,4 és 112,4 dollár között mozgott a társaság nemzetközi számviteli szabályok (IFRS) alapján készített éves beszámolója szerint, ez éves átlagban 51 százalékos csökkenést takar. A Gazprom adózott eredménye 86 százalékkal 159 milliárd rubelre csökkent.

Hosszú távú működési és pénzügyi kilátásait kedvezőnek tartja a társaság, részben a 90 százalékkal történelmi csúcsra nőtt szabad, 17,2 milliárd dolláros cash flow állományára, részben 14 százalékkal 29,3 milliárd dollárra tovább zsugorodó nettó adósságára alapozva.

Az előző évinél 24 százalékkal kevesebb pénzt: 33,2 milliárd dollárt költött beruházásokra. Fő exportpiaca Európa maradt, de közép- és hosszú távon egyre jobban ki szeretné használni a Kínában és az Ázsia–Csendes-óceáni térségben erősödő gázkeresletet. Reményei szerint Keleten idővel több mint ezermilliárd köbméter gázt adhat el, részben a Kínába tartó Szibéria Ereje vezetéken, amelynek lefektetéséről tavaly döntöttek. Az orosz cég emellett az Altáj projekt keretében is növeli kínai kivitelét.

A Gazprom idén több gázt adna el Európában, mert több országban szenesről gázüzemű erőművekre válthatnak, és mert nagyjából kiürültek a földrész földalatti tárolói.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.