BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nőtt a magyar kiskereskedelem

Idén márciusban a kiskereskedelmi forgalom volumene a nyers adat szerint 6,5, naptárhatástól megtisztítva 5,1 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest - közölte a KSH.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 4,0, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 5,6, az üzemanyag-kiskereskedelemben 8,7 százalékkal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene. 2015 első három hónapjában a forgalom volumene – szintén naptárhatástól megtisztított adatok szerint – 6,7 százalékkal meghaladta az előző év azonos időszakit.

Márciusban az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalma folyó áron 724 milliárd forint volt, ez az előző év azonos időszakához képest 3,9 százalékos növekedést jelent.

Az országos kiskereskedelmi forgalom 49 százaléka az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 34 százaléka a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, 17 százaléka pedig az üzemanyagtöltő állomások hálózatában realizálódott.


Az előző év azonos időszakához viszonyítva, naptárhatástól megtisztítva a kiskereskedelmi forgalom volumene 5,1 százalékkal nőtt. (Az első becslésben közölt márciusi adattól a második becslés adata nem tér el.)

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom volumene 4,0 százalékkal emelkedett. Az élelmiszer-kiskereskedelem 79 százalékát adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 4,6, az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké pedig 1,1 százalékkal nőtt.

A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának volumene 5,6 százalékkal emelkedett. Növekedtek az eladások a használtcikk- (19 százalék), a könyv-, számítástechnika-, egyéb iparcikk- (11 százalék), a textil-, ruházati és lábbeli- (8,1 százalék), a gyógyszer-, gyógyászatitermék- és illatszer- (5,5 százalék), az iparcikk jellegű vegyes- (3,2 százalék), valamint a bútor-, műszakicikk-üzletekben (0,8 százalék).

Lassult a bővülés mértéke (4,5 százalék) az árucikkek széles körére kiterjedő csomagküldő és internetes kiskereskedelemben. Az üzemanyagtöltő állomások forgalma 8,7 százalékkal nőtt.

Az európai statisztikai rendszerben a kiskereskedelembe nem számító gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai 6,7 százalékkal csökkentek.

2015. január–márciusban az előző év azonos időszakához képest, naptárhatástól megtisztítva a kiskereskedelmi forgalom volumene 6,7 százalékkal emelkedett. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 4,3, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 8,8, az üzemanyag-kiskereskedelemben 9,7 százalékkal nőtt az értékesítés volumene.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.