BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ezért nőtt a kiskereskedelem

A kiskereskedelmi forgalom volumene a nyers adat szerint 4,1, naptárhatástól megtisztítva 5,0 százalékkal nőtt idén áprilisban az előző év azonos időszakához képest. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 1,6, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 7,1, az üzemanyag-kiskereskedelemben 9,3 százalékkal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene.

2015 áprilisában a kiskereskedelmi forgalom volumene a nyers adat szerint 4,1, naptárhatástól megtisztítva 5,0 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest - közölte a KSH.

Áprilisban az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalma folyó áron 752 milliárd forint volt. Az országos kiskereskedelmi forgalom 47 százaléka az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 36 százaléka a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, 17 százaléka pedig az üzemanyagtöltő állomások hálózatában realizálódott.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom volumene 1,6 százalékkal emelkedett. Az élelmiszer-kiskereskedelem 78 százalékát adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 1,5, az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké pedig 2,7 százalékkal nőtt.

A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának volumene 7,1 százalékkal emelkedett. Növekedtek az eladások a használtcikk- (19 százalék), a textil-, ruházati és lábbeli- (15 százalék), a gyógyszer-, gyógyászatitermék- és illatszer- (7,3 százalék), a könyv-, számítástechnika-, egyéb iparcikk- (7,2 százalék), valamint az iparcikk jellegű vegyes üzletekben (4,8 százalék). A forgalom volumene nem változott a bútor-, műszakicikk-üzletekben.

Folytatódott a bővülés (22 százalék) az árucikkek széles körére kiterjedő csomagküldő és internetes kiskereskedelemben.

Az üzemanyagtöltő állomások forgalma 9,3 százalékkal nőtt.

Az európai statisztikai rendszerben a kiskereskedelembe nem számító gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai 5,9 százalékkal csökkentek.

2015 első négy hónapjában összesítve a kiskereskedelmi forgalom volumene 6,3 százalékkal emelkedett. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 3,7, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 8,4, az üzemanyag-kiskereskedelemben 9,6 százalékkal nőtt az értékesítés volumene.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.