BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megtisztítanák a FIFA-t a szponzorok

Megkönnyebbülten fogadták a FIFA szponzorai, hogy Sepp Blatter lemondott a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség elnöki posztjáról. A szövetség dollármilliárdokat bukhatott volna, ha a támogatók kiállnak mögüle, ám kérdés, hogy ennyire drasztikus lépést melyik cég vállalt volna fel. Eközben már hat volt FIFA-vezető ellen adott ki nemzetközi körözést az Interpol.

Megkönnyebbülten fogadták a FIFA szponzorai, hogy Sepp Blatter kedd este lemondott a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség elnöki posztjáról. A meglepetésszerű lemondás után sorra érkeznek a támogatók üzenetei. A Visa például úgy fogalmazott: az elnök távozása egy jelentős első lépés a bizalom újbóli felépítése felé. A McDonald''s szóvivője ennél tovább is ment: ő azt kérte a szövetség leendő vezetőitől, hogy vágjanak bele nagyobb reformokba. A Coca Cola is csatlakozott hozzájuk – mint közleményükben írták, a FIFA sürgős lépésekre kényszerült a lemondás után is, egy XXI. századi intézményrendszerre és szervezeti kultúrára van szükség.

A sor hosszasan folytatható. Szintén azonnali reformokat kért a szervezettől több más olyan szponzor is, mint az Adidas vagy a Budweiser. A FIFA régi szponzorairól van szó: az Adidas például 1970, a Coca-Cola 1974 óta támogatja dollármilliárdokkal a szervezetet, de a Budweiserrel és a McDonald''sszal is még az előző évezredre nyúlik vissza az együttműködés. A FIFA szeret hosszú távra tervezni a szponzorokkal: többekkel már 2022-ig aláírt szerződésük is van.

A szponzorok még a múlt heti elnökválasztás előtt jelezték, hogy gyors megoldásokat kérnek a korrupciós botrányban. Márpedig azt nem akarta a FIFA megkockáztatni, hogy a cégek támogatását elveszítsék. Az előző, 2010 és 2014 közt tartó világbajnoki ciklusban a FIFA összesen 5,7 milliárd dollár értékben kötött szponzori, valamint televíziós szerződéseket. De ha ebből az összegből a több milliárdos tv-közvetítési jogokat kivesszük, akkor is jelentős összeg marad: csak tavaly 190 millió dollárt értek a válogatottak mezein megjelenített szponzori logók, valamint 171 millió dollárt a világbajnokság szponzori szerződései. Ebbe az összegbe pedig még bele sem számítanak azok a dollármilliók, amelyeket ugyanezek a cégek a vb alatti reklámokra költöttek.

Nagy kérdés persze, hogy a szponzorok valóban hajlandóak lettek volna-e akár kiszállni a FIFA mögül. Amint azt több elemzés is kiemelte: egy vb van akkora súlyú esemény, hogy abból kiugrani még ilyen körülmények közt sem biztosan érné meg. Ráadásul azt a szurkolók nem a FIFA miatt nézik meg.

Néhány órával azután, hogy Blatter bejelentette lemondását, a New York Times már arról írt: az FBI nyomoz a távozó elnök ellen. Ugyan hivatalosan ezt nem erősítették meg, de a név nélkül nyilatkozó tisztségviselők abban egyetértenek: a kérdés csak az, hogy a már múlt héten megvádolt, illetve letartóztatott FIFA-vezetők és üzletemberek közt lesznek-e elegen, akik Blatter ellen vallanak. Eközben az Interpol hat jelenlegi, illetve volt FIFA-tisztségviselő ellen adott ki nemzetközi körözést. Az elfogatóparancs szerint zsarolással, valamint korrupcióval vádolják őket.

Az Európai Bizottság nevében Navracsics Tibor kommentálta az eseményeket: mint a sportügyekért is felelős biztos elmondta, tiszteletben tartják a sportszervezetek működését, de megvannak az eszközeik, hogy támogassák, aki változást akar. Olyan folyamatnak kell következnie, amelyben helyreáll a bizalom, és megteremtik a megfelelő irányítás szilárd rendszerét – fogalmazott.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.