BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szinte az egész világ okostelefonál az évtized végére

A világ lakosságának 70 százaléka használ majd okostelefont 2020-ra az Ericsson legfrissebb mobilitási jelentése szerint. A társaság prognózisa alapján a 2014. végi 2,6 milliárdról a vizsgált időszak végére 6,1 milliárdra nő az olyan előfizetések száma, amelyet okosmobillal használnak. A cég szerint szinte teljessé válik a mobil szélessávú lefedettség, a Föld lakosságának mintegy 90 százaléka az évtized végére olyan helyen él majd, ahol elérhető a gyors mobilnet. Míg az érettebb piacokon az okostelefon-használat növekedésének hátterében főként az áll, hogy nő az egy főre jutó eszközök száma, addig a fejlődő régiókban az új előfizetők számának felduzzadása várható, mivel egyre megfizethetőbbé válnak ezek a készülékek.

Hatalmas ugrás várható a mobil adatforgalomban is, elsősorban a videós tartalmak iránti kereslet növekedésének köszönhetően. A cég várakozásai szerint 2014 és 2020 között évente mintegy 55 százalékkal nő majd a videó-forgalom a mobilhálózatokon. Az Ericsson jelentéséből ugyanakkor az is látszik, hogy a fejlett mobil szélessávú hálózattal rendelkező piacokon az adatforgalom többségét a felhasználók viszonylag szűkebb köre generálja. Ezek a nagy adatfelhasználók az összes előfizetőnek mindössze tizedét képviselik, ők adják viszont a teljes adatforgalom 55 százalékát. A nagy felhasználók naponta mintegy egy órányi videót néznek, húszszor annyit, mint az átlag.

Az elmúlt két évben csaknem duplájára nőtt az okostelefonok penetrációja az európai háztartásokban. Kelet-Európa fejlődő piacain pedig háromszoros volt a bővülés.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.