BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Veszélyben a Samsung mobilok egy része

Komoly biztonsági rést tártak fel a NowSecure nevű cég szakértői a Samsung több okostelefon-modelljénél, amelyek miatt a hackerek könnyen hozzáférhetnek a készüléken tárolt információkhoz, de akár még a beszélgetésekbe is belehallgathatnak, illetve az üzeneteket is megnézhetik. A sérülékenység a gépelést támogató megoldáshoz kapcsolódik, amely rendszeresen kér le frissítéseket egy központi adatbázisról, és ezekbe az információcsomagokba tudják beépíteni saját kódjaikat a kiberbűnözők, ha például olyankor töltik le azokat, amikor a készülékek nem biztonságos hálózatra kapcsolódnak.

Az első hírek még arról szóltak, hogy az androidos okostelefonokon a prediktív gépelést támogató SwiftKey alkalmazás kódjában van a hiba, azonban azóta kiderült, hogy nem az angol technológiai cég által kifejlesztett megoldás jelenti a gondot, hanem a Samsung saját gyári billentyűzetapplikációja. Az első beszámolók szerint akár 600 millió okosmobilost is érinthet a probléma, azonban valószínűleg ennél jóval szűkebb az a kör, amelynél tényleg komoly gondot okozhat a felfedezett hiányosság. A NowSecure oldalán közzétett dokumentum szerint a Samsung Galaxy sorozatába tartozó eszközöknél fedezték fel a problémát, így például a legújabb S6-osnál. Az érintett típusok között van még a Galaxy S5 és S4, illetve S4Mini.

A Samsung már bejelentette, hogy a mobilszolgáltatóknak eljuttatta a probléma kijavításához szükséges kódokat, ám arról egyelőre nem érkeztek információk, hogy az eszközök biztonságosság tételéhez szükséges, távolról is elvégezhető frissítéseket a társaságok végrehajtották-e már. A Samsung a világ legnagyobb okostelefon-gyártójának számít, a dél-koreai társaság az első negyedévben 82,4 millió készüléket tudott eladni az IDC adatai szerint. Figyelmeztető jel ugyanakkor, hogy ez a mennyiség 7 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól, miközben az Apple 40 százalékkal tudta növelni eladásait.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.