BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Világszerte kevesen készülnek fel a nyugdíjas évekre

Valamelyest nőtt tavaly óta az Aegon Nyugdíjkészültségi Indexe (ARRI), de a világ 15 országában elvégzett felmérés szerint még mindig csak 5,9 pontot ért el a lakosság, ami összességében véve alacsony felkészültséget tükröz. A legjobban az indiaiak készülnek az időskorra, náluk 7 ponton áll a mutató, a legalacsonyabb pontszámot pedig Japánban mérték. Magyarország az utolsó előtti helyen áll 5,1-es pontszámmal.

Szinte minden országra jellemző, hogy az emberek csak csekély hányada rendelkezik írásbeli nyugdíjstratégiával. A brazilok a legfelkészültebbek ezek a téren, 23 százalékuknak van ilyen terve, a japánok közül viszont csak minden huszadik készített ilyet. Magyarországon a megkérdezettek 6 százaléka rendelkezett írásos tervvel, és 47 százaléknak volt valamilyen le nem írt stratégiája. Kevés embernek van vészhelyzeti terve arra az esetre, ha a tervezettnél hamarabb kényszerülne nyugdíjba vonulni. A legfelkészültebbek ezen a téren az indiaiak és a kínaiak voltak, a magyarok ezen a téren is a sereghajtók közé tartoznak.

Nyugdíjasként sokan szeretnének tovább dolgozni, hogy ezzel egészítsék ki a várhatóan alacsonyabb nyugdíjat. A vizsgált országokban a megkérdezettek arra számítanak, hogy idős korban a megélhetésük 45 százaléka származik majd az államtól, 25 százalékát a munkáltatói támogatások, 30 százalékát pedig a saját megtakarítások fedezik majd. Magyarországon azt várják: a nyugdíj 55 százaléka jön majd az államtól. Az államra egyébként a legnagyobb mértékben a spanyolok számítanak, ők az idős kori jövedelmük 63 százalékát várják a társadalombiztosítástól.
Bár sokan szánnak nagy szerepet az öngondoskodásnak, a rendszeres megtakarítók aránya még mindig alacsony. A felmérés szerint az 55-64 évesek mindössze 45, a 18-24 éveseknek pedig csak a 29 százaléka takarékoskodik rendszeresen. A megtakarítani vágyók ennél többen vannak, a nők 58, és a férfiak 42 százaléka szeretne rendszeresen félretenni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.