BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jobban megy a hoteleknek

A legnagyobb beutazó piacokról érkező vendégek számában mutatkozó kiugró növekedés nyomán jó teljesítményt nyújtott a hazai szállodaipar az első öt hónapban – derül ki a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ) jelentéséből. A növekedést leginkább a budapesti hotelek húzták.

Nagyon jó számokat produkált az év első öt hónapjában a hazai szállodaipar: a belföldi vendégéjszakák száma 8,2, a külföldieké pedig 3,7 százalékkal növekedett az előző év azonos időszakához képest – derül ki a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ) napokban közzétett jelentéséből. A belföldi forgalom szempontjából fontos szerepet betöltő SZÉP-kártya forgalma viszont az első öt hónapban csak 0,6, májusban pedig 6,2 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

Az Európai Unióból 5,6, Ázsiából 19,2 százalékkal nőtt a szállodai vendégéjszakák száma: utóbbiban viszont a szervezet szerint nagy szerepe volt annak, hogy az Izraelből érkező vendégeknél 26,5 százalékkal nőtt az itt töltött éjszakák száma. Az év első öt hónapjában – állapítja meg a jelentés – a legnagyobb küldő piacokról kiugró növekedés mutatkozott: a Nagy-Britanniából érkező vendégek 25 százalékkal több éjszakát töltöttek itt az előző év azonos időszakánál, de az USA-beliekkel is 13,3, az olaszországiakkal 10,6, a csehországiakkal pedig 8,6 százalékkal emelkedett az itt töltött napok száma. Az orosz–ukrán konfliktus hatása viszont tisztán látszik az orosz és ukrán beutazók számán: előbbieknél 32,4, utóbbiaknál pedig 19,3 százalékos csökkenés mutatkozott a vendégéjszakák számában az egy évvel korábbihoz viszonyítva.

A magyarországi szállodák összes bruttó forgalma január és május között 9,2 százalékkal növekedett. Ezen belül a budapestieké 11,8 százalékos bővülést mutatott, viszont a balatoniaké 5,4 százalékkal alacsonyabb volt a bázisidőszakinál. A hévízi régiót nem számítva – amely igen érzékeny az orosz piac mozgásaira – a balatoni régió is négyszázalékos éves növekedést tudott felmutatni.

Az országos szállodai teljesítményeket – emeli ki a jelentés – jól láthatóan a budapesti hotelek húzták magukkal január és május között: itt a külföldi vendégéjszakák száma 7,4 százalékkal emelkedett, a szobafoglaltság négy százalékpontot javulva 62,3 százalékos lett, a bruttó átlagos szobaár 5,8 százalékkal, az egy kiadható szobára jutó bruttó szoba árbevétel (REVPAR) pedig 13 százalékkal emelkedett. A vidéki szállodákban a belföldi vendégéjszakák száma 9,3 százalékkal emelkedett az első öt hónapban, a külföldieké viszont 3,9 százalékkal csökkent.

Ami a nemzetközi összehasonlítást illeti, a hazai szállodák 2015 májusában a kelet-közép-európai régióban vizsgált öt ország – Ausztria, Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia – között a REVPAR mutató alapján 58,6 euróval a harmadik helyen voltak. A KSH adatai szerint a budapesti szállodák átlagos kihasználtsága 62,3 százalék volt az első öt hónapban, a bruttó átlag szobaár pedig 19 755 forintot tett ki. Az MSZÉSZ jelentésében emellett rámutatott arra, hogy idén januártól májusig a hazai szállodákban jelentkező összes vendégéjszaka 44,4 százaléka, a belföldi vendégéjszakák 10,9 százaléka, a külföldi vendégéjszakák 69,5 százaléka, az összes szállodai árbevétel több mint fele, a szoba árbevételnek pedig 55,7 százaléka budapesti hotelekben realizálódott, miközben a szállodai kapacitás – szobaszám – 32,9 százaléka van Budapesten.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.