BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nagyágyúk a Samsungtól

Két új csúcskészüléket is bemutat a jövő hónapban a Samsung, a dél-koreai társaság igazi nagyágyúkkal indul harcba a fogyasztók kegyeiért. A sikeres termékekre szüksége is van a cégnek, ugyanis a második negyedévben 8 százalékkal esett a nyeresége.

Több héttel előbbre hozta nagy, második féléves termékbemutató eseményét a Samsung, a vállalat ezzel a lépéssel azt akarja elkerülni, hogy az Apple ellopja előle a show-t.

A dél-koreai cég már kiküldte azokat a meghívókat, amelyek augusztus 13-ra invitálják a sajtó képviselőit egy New York-i rendezvényre, amelyen két új készüléket mutatnak majd be. A vállalat az elmúlt néhány évben a berlini nagy technológiai vásáron, az IFA-n leplezte le phabletjének, a Galaxy Note-nak a legújabb modelljét. Azonban mivel az Apple általában pár héttel később mutatja be az új iPhone-okat, úgy tűnik, a dél-koreai társaságnál idén jobbnak látták, ha előrébb hozzák saját rendezvényüket. Kisebb meglepetést jelent, hogy ezúttal a Galaxy Note 5 mellett a márciusban megismert csúcstelefon új verzióját, a Galaxy S6 Edge+-t is bemutatják majd.

Bár csak a héten derült ki, mikor ismerheti meg a nagyközönség is az új Samsung mobilokat, már hetek óta jelennek meg információk arról, hogy mit várhatunk az eszközöktől. A Note 5 esetében a Forbes az elődhöz képest nagyobb méretű akkumulátorról ír, ami mindenképpen jó hírnek tekinthető. Kiszivárgott fotók alapján úgy tűnik, hogy formáját tekintve nagyban hasonlít majd a Galaxy S6-ra, emellett több forrás is arról számolt be, hogy 4 gigabájtos aktív memóriát kap a készülék, ami meglehetősen nagynak számít. Azt egyelőre nem lehet tudni, mikor kezdik meg az új telefonok forgalmazását, azonban könnyen elképzelhető, hogy a Note 5-öt kezdetben csak Észak-Amerikában és Ázsiában lehet majd kapni, míg az Edge+-t globálisan is.

A Samsung számára kulcsfontosságú lenne, hogy az új eszközei – illetve a néhány hete piacra dobott, eddigi legvékonyabb okosmobilja, a Galaxy A8-as – jó teljesítményt nyújtsanak üzleti szempontból, ugyanis az elmúlt időszakban igencsak megtört a vállalat lendülete. A társaság a második negyedévre vonatkozóan 4,9 milliárd dolláros adózott eredményről számolt be, ami 8 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. Ez sorban már a hetedik olyan negyedév volt, amelyben éves összevetésben esett a vállalat nyeresége. A cég árbevétele 41,4 milliárd dollár volt, ez 7 százalékkal maradt el a 2014. év ugyanezen időszakában elért forgalomtól. Hasonló mértékű visszaesésről számolt be a Samsung a mobiltelefonok értékesítéséből származó bevételben. A társaság közlése alapján csökkent az eladott készülékek száma, viszont ami talán még aggasztóbb lehet a vállalat számára, a mobilüzletág üzemi szintű eredménye a második negyedévben közel 38 százalékkal volt kisebb, mint egy évvel korábban. Az IDC adatai szerint a dél-koreai gyártó 73,2 millió okostelefont értékesített az április–júniusi időszakban, és bár sikerült megőriznie piacvezető pozícióját, ez 2,3 százalékkal elmaradt a 2014 második negyedévében mért eredménytől.

Tavaly a Samsung Electronics az utóbbi három év legkisebb nyereségét érte el, az elmúlt két negyedévben pedig a befektetői várakozásoktól alaposan elmaradó eredményekről számolt be. A társaság helyzetét nehezíti, hogy a közelmúltban több, a megítélésüket negatívan befolyásoló ügy került napvilágra. A vállalat több okostelefon-modelljénél is komoly biztonsági rést találtak, de az sem jött jól a Samsung imázsának, hogy a cég a saját frissítőprogramjába olyan modult épített be, amely blokkolja az érintett számítógépeken a Windows operációs rendszer frissítését. A cég helyzetét nehezíti az is, hogy a sanghaji fogyasztóvédelmi hatóság pert indított ellenük a mobiltelefonokra előre telepített alkalmazások miatt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.