BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Újra negatív spirálba kerülhet a kőolaj ára

A kőolaj iránti kereslet bővülése pont akkor lassul, mikor a Közel-Keleten és az Egyesült Államokban a kitermelés csúcson lesz, a tavalyihoz hasonló masszív túlkínálatot eredményezve a piacon, ami ismét a kőolaj árának csökkenő tendenciáját eredményezheti - hívta fel a figyelmet a Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) júliusi olajpiaci jelentésében.

Az IEA előrejelzése szerint idén éves szinten átlagosan napi 1,4 millió hordóval nő a kőolaj iránti kereslet, 2016-ban ugyanez az érték 1,2 millió hordó lesz. A kőolaj-kereslet növekedése idén az első negyedévben érte el csúcsát napi 1,8 millió hordóval, a második negyedévben már csak 1,38 millió hordóval nőtt, napi 93,13 millió hordóra.

Ugyanakkor a globális kínálat 2015 első negyedévében napi 3,11 millió hordóval, a második negyedévben 3,33 millió hordóval emelkedett. Júniusban napi 96,6 millió hordó olaj volt a piacon, ami 550 ezer hordós növekedést jelent.

Idén és jövőre is napi 1,1 millió hordóval emelkedik a globális finomítói kapacitás, így naponta több mint 97 millió hordó kőolajat tudnak feldolgozni a vállalatok világszerte.

Az utóbbi hat hónapban az olajtársaságok nagy része a feldolgozás és kereskedelmi (downstream) üzletágával igyekezett ellensúlyozni a kutatás és kitermelés (upstream) részlegének teljesítményét. Mivel a nyersolaj ára alacsony volt, miközben a benzin, a gázolaj és a petrolkémiai alapanyagok ára magas, jelentősen emelkedett a kőolajfinomítók nyeresége, ugyanakkor az IEA szerint ennek a "mini aranykornak" hamarosan vége.

A kereslet-kínálati egyensúly felbomlása miatt a kőolaj hordónkénti ára a tavaly júniusi 115 dollárról idén januárig 45 dollárra esett. A 60 százalékos áresés miatt átrendeződött kereslet-kínálati viszonyok még nem véglegesek, a teljes kínálati oldal alkalmazkodása egy újabb áresést hozhat magával. Lentebb nyomja az árat, ha Irán - a nemzetközi szankciók feloldása után - visszatér az olajpiacra, napi mintegy 1 millió hordó kőolajjal növelve a kínálatot. Bizonyos külső körülmények, például Görögország euróövezeti tagságának esetleges megszűnése, pedig csökkenthetik az európai keresletet.

Az IEA számításai szerint a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) tagállamai júniusban 340 ezer hordóval többet termeltek naponta, elérve a napi 31,7 millió hordós kitermelést, ami 2012 április óta a legmagasabb érték. Az OPEC által termelt kőolaj iránti kereslet jövőre várhatóan 30,3 millió hordó lesz, ami ugyan 1 millió hordóval több mint idén, de 1,4 millió hordóval a folyamatosan növekvő OPEC-kínálat alatt van.

Az OPEC-en kívüli tagállamok kínálatának bővülése ugyanakkor fokozatosan lassul, 2014-ben még napi 2,4 millió hordó volt, 2015-ben 1 millió hordó, 2016-ban pedig az alacsony olajárak, valamint a termelési kiadások csökkentésének eredményeként stagnálni fog. E körön belül Oroszországban napi 120 ezer hordóval csökken, míg az Egyesült Államokban várhatóan 290 ezer hordóval nő majd a kőolaj-kitermelés jövőre.

Péntek délután a határidős piacokon a Brent kőolaj hordónkénti ára augusztusi szállításra hordónként 3 centtel, 0,04 százalékkal, 58,64 dollárra drágult az Intercontinental Exchange (ICE) londoni jegyzésében, míg a New York-i árupiacon (NYMEX) a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta hordónkénti (159 liter) ára augusztusi szállításra 52,61 dollár volt, 17 centtel, 0,32 százalékkal csökkent.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.