BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ma már jön az Android Pay?

Ettől a hónaptól kezdve a Samsung és az androidos mobilkészülékek tulajdonosai is képesek lesznek kifizetni a számlájukat a telefonjukkal – ezt az üzenetet küldte a McDonalds egy, az interneten kerengő fénykép tanúsága szerint az üzletvezetőknek, a további tudnivalókkal. Az üzenet ugyan a Samsung fizetési megoldásának indulását augusztus 21-re teszi (ez csak egy kis tévedés: akkor jelentették be, hogy 28-án elindul a szolgáltatás), ám érdekessége, hogy a Google fizetési megoldásának indulását mára jósolja – bár persze ez is lehet baki. Ami biztos, hogy hamarosan meg kell jelennie a szolgáltatással a társaságnak, hiszen azt már május végén, a szokásos fejlesztői konferenciájukon beígérték. Az Android Pay alapvetően ugyanazt a fizetési megoldást használja majd, mint a versenytárs Apple: az NFC-technológiát. Az érintésmentes fizetés – amit nálunk leginkább PayPass néven ismernek, ez a Mastercard elnevezése erre – mindenütt ezen alapul. A Near Field Communications (NFC) valójában egy szabványgyűjtemény, amely meghatározza a rövid hatótávolságú kommunikáció módját, segítségével bármilyen adat továbbítható egymáshoz közel tartott, két speciális csip között. A fizetésnél az előre betáplált bankkártyaadatok vándorolnak át, de ugyanígy működtethető beléptető kapu is – és az összes adat akár egy helyen is tárolható.

A Google már kísérletezett ennek a bevezetésével az Egyesült Államokban, ám a Google Wallet nem lett népszerű. Igazság szerint a szolgáltatást az Apple kezdte el népszerűsíteni, az iPhone 6 megjelenése óta elérhető ugyanis a telefonokban. Az Apple megoldásának előnye, hogy tulajdonképpen segítségével bármely ottani bank kártyája egyszerűen a készülékbe táplálható, ám ezzel együtt is csak alig terjed a használata az USA-ban. Az elfogadóhelyek száma ugyanis a tengerentúlon viszonylag alacsony (bár a Google szerint az Android Payt már az induláskor 700 ezer üzletben lehet majd használni, ám ez az elfogadóhelyek 2 százaléka csupán). A PayPass eddig inkább Európában volt jelen – Nagy-Britannia vezető szerepe mellett Magyarországot emlegetik, mint ahol kiemelkedően magas az NFC-s fizetések száma. Más kérdés, hogy amíg az Apple Nagy-Britanniában már bevezette ezt a szolgáltatását a nyáron, addig nincs hír arról, hogy Magyarországon is kísérletezne. Itt a mobiltelefonos fizetést a szolgáltatók összefogásával létrejött mobiltárca jelenti, ám ez – a kiemelkedően sűrű elfogadói hálózat ellenére – egyelőre nem örvend túl nagy népszerűségnek.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.