BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Befektetési rekordot hozott a régióban az előző év

Tavaly rekordszámú, mintegy 290 kelet-közép-európai cég jutott kockázati- és magántőkealapok befektetéséhez a régióban.

Az Európai Kockázati és Magántőke Egyesület (EVCA) adatai szerint 2014-ben rekordszámú, mintegy 290 kelet-közép-európai cég jutott kockázati- és magántőkealapok befektetéséhez a régióban. A befektetések értéke 66 százalékkal haladta meg az előző évi szintet, elérve az 1,3 milliárd eurót. „A kelet-közép-európai kockázati- és magántőke-befektetési aktivitás meghaladta a 2014. évi előzetes várakozásokat. 2014-ben rekordszámú társaság jutott jelentős kockázati tőkebefektetéshez a régióban” – mondta Dörte Höppner, az EVCA főtitkára.

2014-ben a magyarországi volt a negyedik legjelentősebb piac a kelet-közép-európai kockázati tőke piacon. A magyarországi befektetések értéke 2013-hoz képest megháromszorozódott, 170 millió eurót ért el. 2014-ben a régión belül Magyarországon növekedett legdinamikusabban a befektetéshez jutó vállalatok száma, az előző évhez képest 32-vel több, összesen 73 vállalkozáshoz érkezett friss tőke.

Magyarország 2014-ben a korai fázisú kockázatitőke-befektetésben részesülő régióbeli vállalatok számában is vezet, mivel itt 66 társaság kapott finanszírozást, amely a régió összes vállalatának 31 százaléka. „Tavaly egyszerre figyelhettük meg a befektetések darabszámának és összértékének emelkedését. Ennek köszönhetően Magyarország a kockázatitőke-befektetések száma és volumene alapján egyaránt vezető helyet foglalt el a régióban 2014-ben” – emelte ki Zsembery Levente, a HVCA elnöke. 2014-ben a régión belül Magyarországon nőtt a legerőteljesebben a kockázatitőke-befektetések értéke az előző évhez képest 92 százalékkal, 17 millióról 32 millió euróra.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.