BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

MÁV: itt a határ, átszállás!

A MÁV ideiglenesen leállította a budapesti pályaudvarok, valamint Nyugat-Európa és Szlovákia közötti közvetlen vasúti forgalmát a pályaudvarokon várakozó menekültek miatti kényszerintézkedésként. Aki most utazna, annak a belföldi járatról a határon át kell szállnia a nemzetközire. Az utazás így hosszabb, kényelmetlenebb, sok a kérdőjel. Még több a kérdőjel a menekültek szempontjából.

Jelentősen megnehezítette a nyugati célállomásokra való eljutást a MÁV Zrt. azzal, hogy a felügyeletét ellátó Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal egyetértve, további döntésig szünetelteti a Budapest és a nyugat-európai célállomások közötti, közvetlenül járatait. Indoklása szerint erre a vasúti közlekedés, az utasok és a személyzet biztonsága érdekében volt szükség.

Nemzetközi menetrendje szerint naponta 22 járatpár esik ki. Ebből a magyar főváros és Ausztria, illetve Németország között naponta 12 vonatpár közlekedett. Négy csak Bécsig járt, a többi Bécsen át Münchenig, Zürichig, Salzburgig, Innsbruckig Stuttgartig és Frankfurtig. Kiesett a Szlovákián át németországi, csehországi és lengyelországi nagyvárosokba tartó 10 vonatpár is, amiből 8-nak Párkányon, kettőnek Kassán át vezetett az útja. A déli, délkeleti és keleti irányú nemzetközi járatok megmaradtak, ezekkel közvetlenül Horvátországba, Szerbiába, Szlovéniába, Romániába és Ukrajnába lehet eljutni.

A már megváltott, illetve az új jegyekkel olyan belföldi járatokra lehet felszállni, amelyek az érintett határtelepülésekig, vagy olyan városokig (Győr, Sopron) visznek, ahol át lehet szállni a külföldre tartó nemzetközi vonatokra. A MÁV azt javasolja, hogy az utóbbi vonatokra szóló jegyeket csak az átszállás előtt vegyék meg az utasok.

A hosszabb menetidő, a kényelmetlenség, vagy más ok miatt sok utas vissza akarhatja váltani a Nyugat-Európába szóló jegyét. Ezt gond nélkül megteheti az átlagos, 40 eurós jegyárig, de a 40 eurósa és annál drágábbak árának visszakéréséhez be kell adni egy menetjegy-megtérítési kérelmet is. E szigorra azért van szükség, mert a vasúttársaság szerint voltak, akik felvásárolták az olcsóbb, turista jegyeket, azok érvényességi idejét átírták, és felárral próbálták továbbadni a menekülteknek. A menekültek is visszaválthatják a jegyüket, erről tájékoztatóján Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta, hogy a MÁV-nak e téren is korrektül kell eljárnia. Vásárolhatnak is vonatjegyet (ha odajutnak a pénztárhoz), mert a MÁV-nak nincs kompetenciája, hogy megítélje, kinek van érvényes okmánya, és kinek nincs.

Elvileg a menekültek is felszállhatnak a Nyugatra tartó menekültek a belföldi járatokra, hiszen alaphelyzetben nem korlátozható az utazásuk. A gyakorlatban mégis gond, hogy a meghatározó részük nem regisztráltatta magát az országban, aki pedig ezt megtette, annak hivatalosan menekülttáborban lenne a helye. A debreceni létesítménybe viszont nem akarnak utazni, hiszen éppen Debrecennel ellenkező irányba tartanak. A migránsok vonatra szállását fizikailag is akadályozzák a pályaudvarokon, a helyzet folyamatosan változik. A Keletiben (a rendőrség túl korai levonulása miatt) például fel tudtak szállni egy nyugatra tartó vonatra, amit azonban Bicskénél megállított a rendőrség.

A Volánbusz Zrt. folyamatosan figyelemmel követi a MÁV Zrt. nemzetközi járataival kapcsolatos intézkedéseit, és szükség esetén megteszi a megfelelő intézkedéseket. A járatleállítások kapcsán a társaság megerősítette nemzetközi elővételi pénztárát, valamint többletjáratok beállításával igyekszik a hirtelen jelentkező nagyszámú utazási igényt kielégíteni – közölte a Világgazdasággal Volánbusz Zrt. Kommunikációs és Marketing Irodája, ahol azt is megtudtuk, hogy jellemzően turisták jelentkeznek utazási szándékaikkal, és a Volánbusz valamennyi nyugat-európai járatán számítanak a nagyobb érdeklődésre. Arra azonban felhívta a Volánbusz felhívta a figyelmet, hogy nemzetközi járataira kizárólag érvényes úti okmányok bemutatásával lehetséges a menetjegy váltása, mely okmányokat munkatársaik az autóbuszra való felszálláskor is minden esetben ellenőrizik.

A Wizz Air folytatja a zavartalan működést, a járatok a menetrendnek megfelelően közlekednek, semmi szokatlan nem érzékelhető - tájékoztatta lapunkat a légitársaság.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.