BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A kormány el fog menni a falig, hogy a hazai cégeket támogassa

Jut forrás a 2014-2020-as uniós ciklusból is a kiskereskedelmi szektor számára, ebből azonban azok juthatnak pénzhez, akik a gazdasági növekedést vagy a kormány munkahelyteremtési ambícióját tudják szolgálni – mondta el Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség miniszterhelyettese a Világgazdaság Átrendeződik a magyar kiskereskedelem? című konferenciáján.

„A GDP-növekedést szolgáló fejlesztéseket kell megvalósítani, amihez a kormány partner lesz” - emelte ki Csepreghy. Kiemelte, hogy a gazdasági növekedésből származó jövedelemnek másodlagos haszonélvezője lesz a kereskedelmi szektor. „Ha a forrásokat jól tudjuk felhasználni, akkor a pluszjövedelmeknek meg kell jelennie a helyi keresletben is” – vélekedett.

„Nem véletlenül vágott bele a kormány az ágazat szabályozásába az elmúlt években” - mondta a miniszterhelyettes. „Ahogyan az ipari termelő ágazatokban meghatározzuk azokat a szektorokat, ahol van növekedési potenciál (például az autóipar vagy a gépgyártás), úgy újra tudjuk definiálni a kereskedelem növekedési perspektíváját is, amit egy komoly vita kell, hogy megelőzzön” - fejtette ki Csepreghy. Ezen szerinte is van még mit javítani.

A kormány célja, hogy csak olyan fejlesztések valósuljanak meg, amelyek valóban indokoltak. „Az előző pályázati rendszer a válság előtti logikát és növekedési kilátásokat vette alapul, ráadásul bürokratikus is volt, amit a kormány szeretne a kukába dobni” - hangsúlyozta Csepreghy, aki szerint olyan projektet fognak támogatni, amelyek piaci körülmények között is működnének, csak pénz kell hozzá. Az előző ciklusban nem azokat a fejlesztéseket támogatták, amelyek a leginkább indokoltak voltak, ezen szeretnének változtatni.

A miniszterhelyettes úgy vélte, hogy a magyar kereskedelmi szektorban komoly növekedési lehetőségek vannak. „A kormány eltökélt, hogy versenyképes kereskedelmi szektort hozzon létre, és olyan szereplők felzárkózását támogatja, akik a regionális versenyben is megállhatják a helyüket” - zárta szavait.

Minden támogatást meg kell adni a kereskedelmi szektor hazai szereplői számára, amit más országokban is megkapnak az ottani hazai vállalatok – válaszolta egy kérdésre Csepreghy Nándor. A miniszterhelyettes kiemelte: nem illegitim, hogy a hazai szektort meg kell erősítenie a kormánynak.

Magyarország a rendszerváltás után elvesztette piacait az élelmiszeriparban, és olyan szereplők jelentek meg, amelyek magasabb tőkeellátottsággal rendelkeztek a magyaroknál – mutatott rá. Szerinte mindezek miatt meg kell adni a magyar vállalatoknak azt a támogatást, amit a Magyarországon lévő multinacionális vállalatok az anyaországuktól megkapnak. „Az uniós szabályok betartásával, a falig elmenve a kormány mindent meg fog tenni azért, hogy a magyar szereplőket pozicionálni tudja” - hangsúlyozta Csepreghy, aki leszögezte: szükség van kormányzati támogatásra az uniós keretek között.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.