BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Sok gondot okoz az esőzés a mezőgazdaságban

Az esős időjárás miatt késik a betakarítás, valamint az őszi talajmunkák és a vetés is - írta szombati számában a Magyar Idők.

Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnökhelyettese a lapnak elmondta: ha nem áll el az eső, akkor nem végeznek november végére az őszi vetéssel.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara kimutatása szerint a legnagyobb elmaradás az őszi búzánál van: a 985 ezer hektár 23 százalékát vetették el. A tavaszi vetés földmunkái is késében vannak: az 1,98 millió hektárból mindössze 203 ezernél sikerült a mélyszántással végezni.

A kamara adatai szerint a napraforgó-terület 96 százalékán végeztek a betakarítással, de az esős idő rontja a termés minőségét. Petőházi Tamás szerint a feldolgozók az exportár felett, tonnánként 115 ezer forint körül veszik a napraforgót.

A kukorica esetében a vetésterület 42 százalékán végeztek a betakarítással. Az újkukorica telephelyi ára 45 ezer forint tonnánként.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.