BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tűzszünetet kötött a Google és a Microsoft

Véget ért a szabadalmi háború a Google és a Microsoft között, a két technológia cég megállapodott egymással, így peren kívül rendezték a vitás ügyeket.

A The Wall Street Journal beszámolója szerint mintegy 20 szabadalmi pert érint a most bejelentett kiegyezés, köztük azokat is, amelyek a Google által korábban birtokolt, viszont már eladott okostelefongyártó, a Motorola Mobility kapcsán indultak el. A két vállalat többek között mobiltechnológiai, wi-fi és online videós technológiák kapcsán került összetűzésbe. Arról a cégek közös közleménye nem tesz említést, hogy a megállapodás keretében történt-e pénzmozgás, vagyis fizetett-e egyik fél az ügyek lezárása érdekében.

A jelek szerint a most létrejött kiegyezés nem csak a pereskedés beszüntetését jelenti, de egy új korszakot is nyit a két társaság történetében, hiszen azt is bejelentették, hogy közösen lépnek fel bizonyos szabadalmi ügyekben és a jövőben céljuk, hogy egyes területeken szorosabb együttműködés legyen közöttük. Ez annak fényében különösen érdekes, hogy az érintett vállalatok már most is számos területen rivalizálnak egymással, és az elmúlt években nemhogy csökkent volna ezen szegmensek száma, de még nőtt is. Így például az internetes keresések piacán a Microsoft a Bing nevű megoldásával igyekszik minél nagyobb szeletet kihasítani magának, ennek érdekében például a Yahoo-val is stratégiai megállapodást kötöttek, így az egykor szebb napokat látott webes cég felületein indított kereséseket is a szoftvergyártó szoftvere szolgálja ki. Ez azért fontos, mert a digitális hirdetési piac legnagyobb részét még mindig a keresésekhez kapcsolódó reklámok adják.

De a mobileszközökön használt operációs rendszerek piacán is igyekszik megnehezíteni a Google dolgát a Microsoft, igaz egyelőre kisebb sikerrel, hiszen míg a keresőcég által létrehozott Android alkalmazás mintegy 1,5 milliárd készüléken található meg jelenleg, addig a Windows korábbi mobilos verzió néhány tízmillió felhasználóhoz jutottak csak el. Az új operációs rendszer, a Windows 10 megjelenése ebben komoly változást hozhat, hiszen megjelenésével a személyi számítógépeken és a mobileszközökön is ugyanazzal a kezelői felülettel találkozhatnak a felhasználók, ami vonzó alternatívává teheti.

A legújabb front pedig a táblagépek szegmensben nyílt, amelyben a Microsoft a Surface tabletekkel már évek óta jelen van, azonban most úgy tűnik, a Google is igyekszik megvetni a lábát ezen a terepen is. A cég a héten mutatta be a Pixel C nevű, 10,2 colos készülékét, ami a paraméterei alapján az üzleti felhasználók érdeklődésére is számíthat.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.