BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A nagyfogyasztóknak drágulhat a net

„Bölcsen döntött az Európai Parlament a netsemlegesség kapcsán” – mondta a Világgazdaságnak Kéry Ferenc, a Magyar Kábelkommunikációs Szövetség elnöke.

Ha ugyanis megjelennek a nagy sávszélességet igénylő Over the Top- (OTT) tartalomszolgáltatók, akkor újabb, akár százmilliárd forintos infrastruktúra-fejlesztési igény lép fel. Az átlagnetezőknek ettől nem lesz drágább a netezés, a költségeken a nagy felhasználók osztoznak majd az OTT-szolgáltatókkal.

A tartalomszolgáltatók között lehetnek olyanok, amelyek nem örülnek, a kisebbek ugyanis alulmaradhatnak a versenyben a Netflix- vagy Amazon-méretű nagyokkal szemben – véli Kéry, hozzátéve: az internetszolgáltatás jelenlegi színvonala nem sérülhet. Ezt támasztja alá a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) lapunknak adott válasza is, amely szerint minden netes forgalmat korlátozástól vagy beavatkozástól mentesen, egyenlő bánásmódot biztosítva kell kezelni.

Korábban sokszor előfordult, hogy egyes társaságok nem adtak hozzáférést bizonyos szolgáltatásokhoz/alkalmazásokhoz, amit ezentúl nem tehetnek meg, például a különböző VoIP-szolgáltatásokat (ilyen a Skype, a Viber, a WhatsApp) semmilyen tarifacsomagban nem lehet korlátozni.
A versenyt és a fogyasztók szabad választását középpontba helyező trendet jó iránynak tartja a a Magyar Telekom – közölte lapunkkal a piacvezető hazai szolgáltató, amely mind mobil-, mind vezetékes hálózatát tekintve a semlegesség elvei szerint jár el.

Ügyfelei továbbra is korlátozás nélkül elérhetik az internetalapú hang- és videohívásokat számos díjcsomagban. Mindenkinek maradéktalanul elérhetővé kell tenni az internet előnyeit – reagált a Telenor Magyarország, hozzátéve: vannak a szövegnek olyan elemei, amelyek a téma műszaki jellegéből adódóan nem egyértelműek, azok tisztázásáig óvatosan nyilatkoznak az új szabályok következményeiről.

Ideiglenes forgalomkorlátozási lehetőségek:

• valamilyen jogszabályi kötelezettségnek való megfelelés, bíróság vagy közigazgatási szerv határozata miatt (például illegális tartalmak, bűnüldözés, nemzetbiztonság);

• a hálózat integritása és biztonságának megőrzése céljából (például kibertámadás, kémprogramok, személyes adatok védelme);

• a közelgő hálózati torlódás megelőzése vagy a kialakult torlódás hatásainak csökkentése miatt, de ilyenkor a forgalom azonos típusait egyformán kell kezelni.

• a hálózat integritása és biztonságának megőrzése céljából (például kibertámadás, kémprogramok, személyes adatok védelme);

• a közelgő hálózati torlódás megelőzése vagy a kialakult torlódás hatásainak csökkentése miatt, de ilyenkor a forgalom azonos típusait egyformán kell kezelni. -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.