BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elmaradt az Airbus–Boeing-párbaj

Szerény eredményeket hozott az idei Dubai Air Show.

Meglehetősen szerény eredményeket hozott az idei Dubai Air Show, amelyen az ágazat két gigásza, a páneurópai Airbus és az amerikai Boeing rendszerint nagy harcot vív a repülőgép-megrendelésekért. A Boeing hétfőn 75 darab, 737 MAX 8 típusú repülő leszállításáról írt alá szerződést az indiai Jet Airwayszel. ebből 25 a konkrét megrendelés és 50 az opció, amivel élhetnek az indiaiak. Listaáron nyolcmilliárd dolláros ügyletről van szó, de ekkora tételnél bevett szokás, hogy a gyártó jelentős engedményt ad az árból.

Nem akart nagyon lemaradni az Airbus sem, amely kedden 30 gép eladását jelentette be a kétévente megrendezett show-n. A vevő „régi” partnere, a vietnami VietJet. A 2011-ben alapított és gyorsan terjeszkedő fapados légitársaság kilenc A321ceo-ra és 21 A321neo-ra adott le megrendelést hárommilliárd dollár értékben. A VietJet egyébként a júniusi Paris Air Show-n is aktív volt, ott hat A321-est rendelt.

A majdan a polgári repülés szolgálatába álló 105 „dubaji” gép 11 milliárd dolláros összesített számlája nagyságrenddel elmarad a legutóbbi, 2013-as show rekordjától. Akkor elsősorban az öbölmenti országok légitársaságai mutattak kiemelt érdeklődést, az Emirates, az Etihad, a Qatar Airways és a fapados Flydubai 400 darab feletti, 140 milliárdos összértékű üzletet kötött a két gyártóval A közel-keletiek érdeklődése nem véletlen, a következő húsz évben a térség légitársaságai becslések szerint háromezer géppel bővítik, illetve korszerűsítik flottájukat.

A legnagyobb értékű megrendelést keddig az Emirates adta fel, amely tizenkét évre szóló 16 milliárd dollár értékű megbízást adott a GE Aviationnek a flottájában lévő Boeingokat repítő 300 GE9X hajtómű szervizelésére.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.