BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jó sztori, de drága a Duna House

A nagybefektetőknél is házalt a részvényével a Duna House, és fel is keltette az érdeklődésüket. Az árat az intézmények egyelőre sokallják, de magát a céget jó sztorinak tartják.

Az intézmények számára is érdekes a Duna House részvénye. Az ingatlanos cég papírjainak értékesítése tegnap indult, és a kisbefektetők mellett intézményi befektetőket is megkeresett a társaság, ők zártkörű részvényjegyzés keretében vásárolhatnak. Lapunk úgy tudja, lehetnek komoly érdeklődők az új részvény iránt. „Életképes történetnek tűnik, jó sztori lehet – mondja Boér Levente, az OTP Alapkezelő portfóliómenedzsere a részvényről. A Duna House profitabilitása jó, az első féléves beszámoló alapján az idén akár majdnem egymilliárd forint körüli nettó eredményt is elérhet a cég, ez vonzóvá teszi. Az ingatanos társaság nincs eladósodva, és a nyereségének a legnagyobb hányada nem is az ingatlanok, hanem a pénzügyi termékek közvetítéséből származik, vagyis a lakáshitelezési piac felfutásának is nyertese lehet a cég. A lakáshitelezés pedig folyamatosan bővül, a jegybank adatai szerint szeptemberben már több mint 39 milliárd forintnyi kölcsönt folyósítottak a hitelintézetek, ami lassan a válság előtti időket idézi.

Az OTP Alapkezelő mellett más intézményeknél is házalt már a Duna House a részvényeivel, és információink szerint más alapkezelők is gondolkoznak az ajánlaton. Az viszont kérdéses, milyen áron szállnának be a nagybefektetők az ingatlanos cégbe. „A meghirdetett maximális, 4250 forintos áron első ránézésre drágának tűnik a Duna House” – állítja Boér. Ha megfelelő áron hozzá tudnának jutni egy paketthez, akkor akár vásárolnának belőle, de hogy mekkora az az összeg, amelyet az OTP Alapkezelő kifizetne egy részvényért, még számolják.

A papírnak ugyanis kockázatai is vannak. A piacon azt beszélik, a fő tulajdonos testvérpár, Guy és Dorin Dymschiz komoly üzletemberek, eddig nagyon keményen tárgyaltak a partnereikkel, ez a szemlélet a részvényjegyzés során is érvényesülhet, megpróbálhatják drágán eladni a papírokat. A céggel kapcsolatos információs aszimmetria a tulajdonos-társvezérigazgatók és a részvényt jegyzők között nagy. Az árazáskor negatív súllyal esik latba a menedzsmentrészvények osztalékelsőbbségi joga, amely csökkenti a többi tulajdonos részesedését a profitból. A papírral kapcsolatban a likviditási kockázat is nagy, ha nem jól alakulnak a folyamatok, egy intézmény nehezen tud majd kiszállni.

Hogy milyen árfolyam alakul majd ki a jegyzésen, csak a folyamat lezárása után derül ki. A jegyzés legkésőbb november 20-ig tart, de akár három nap után is le lehet zárni. A lezárás után két napon belül határozzák meg a végleges árfolyamot. A kisbefektetők számára jó hír, hogy ha az alapkezelők le tudják alkudni az árat, akkor ez az árfolyam lesz az irányadó.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.