BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Csok: a közmunkásokat és a munkanélkülieket kizárják - itt a részletek

Megjelent az új lakást vásárló háromgyerekes családokat tízmillió forintos támogatással kecsegtető kormányrendelet. A közmunkásoknak nem jár majd, a külföldről hazatelepülők viszont megkaphatják a nagy pénzt.

Megjelent a várva várt rendelet, amely alapján jövőre már akár 10 millió forintos állami támogatást is kaphatnak azok, akik három gyereket nevelnek, vagy vállalnak. A 10 millió forintos támogatást úgynevezett fiatal házaspárok – vagyis ahol a férj és a feleség közül legalább az egyik 40 év alatti – megelőlegező jelleggel is igényelhetik, akkor is, ha gyermektelenek, és akkor is, ha egy vagy két gyereket nevelnek már, de összesen legalább hármat terveznek. Az új lakásnak legalább 60 négyzetméteresnek kell lennie, ha házat építenek, akkor pedig minimum 90 négyzetméteres hasznos alapterület az előírás.

Felelőtlenül nem érdemes beleugrani a nagycsalád vállalásába, ha ugyanis egy pár nem teljesíti a feltételeket, az alapkamat ötszörösével köteles visszafizetni az állami támogatást, ami még a mostani alacsony kamatok mellett is évente 675 ezer forintnyi kamatterhet jelent. Természetesen, ha egy házaspár igazolja, hogy egészségügyi problémák miatt nem lehetett gyerekük, akkor a kamatokat nem kell kifizetni, de a megelőlegezett állami támogatást akkor is visszakérik tőlük utólag.

Az igénylőknek azt is igazolniuk kell majd, hogy rendes munkájuk van, vagyis legalább a házaspár egyik tagja rendelkezik minimum kétéves folyamatos egészségbiztosítással, amiben legfeljebb 15 napnyi megszakítás lehet. Az igénylés előtti utolsó 180 napra még szigorúbb előírások vonatkoznak, nem fogadják el annak a kérelmét, akinek álláskeresési támogatásból, szakképző iskolai tanulmányokból, esetleg közmunkából származik biztosítása. A közfoglalkoztatási jogviszony elismerhetőségének részletes szabályairól külön rendeletet ígérnek a kormányrendeletben. A külföldi munkavállalásból hazatérőket viszont nem zárják ki a támogatásból – ezt Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára is hangsúlyozta.

Alacsony kamatú hitel is jár a kiemelt otthonteremtési támogatás mellé. A kamattámogatás a korábbi otthonteremtési támogatásos hitelek ügyleti kamatát csökkenti további három százalékponttal. A támogatás a legfeljebb 10 millió forintos hitel futamidejének első 25 évében jár majd. A hitel kamatperiódusa ez idő alatt legfeljebb ötévente változhat, és az állampapírhozamokhoz igazodik majd. Jelenleg az alacsony kamatok miatt a bankok legfeljebb a jogszabályi maximum, vagyis 6 százalékos kamat mellett folyósíthatják az ilyen támogatott hiteleket, ez a kamatplafon így 3 százalékosra csökkenhet. A bankoknak egyébként valószínűleg nagyon megéri majd így hitelezni, hiszen az állam több mint 3 százalékos kamatot fizet majd nekik a kihelyezések után.

Aki kisebb családot szeretne, az is több pénzt kaphat, ha új lakást vásárol. Két gyereknél 2,6 millió, egynél pedig 600 ezer forint jár új lakásra. Használt lakások vásárlásánál egyszerűsödik a rendelet, nem lesznek külön szorzók az energiaosztályokra, csak a lakás mérete és a gyerekek száma számít majd. Változás a jogszabályban az is, hogy gyereknek számít most már minden 20. évét be nem töltött eltartott, korábban 16 év volt a korhatár.

A lakásáfa is visszajár, az adó-visszatérítés magánszemély is igényelheti, ha lakást vagy házat épít. Legfeljebb 150 négyzetméteres lakás és maximum 300 négyzetméteres összkomfortos háznál lehet visszakérni az áfát az az építési költségekre és a telek árára. Az adó-visszatérítési támogatást egyszer lehet kérni, legfeljebb 2019 végéig. A támogatás összege a kiszámlázott építőanyagok, telek vagy szolgáltatások áfája, de legfeljebb 5 millió forint lehet.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.