BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Régi arcok a Főgáznál

Öt olyan felső vezető is bekerült az állami Főgáz Zrt. menedzsmentjébe, aki valamikor az EMFESZ gázkereskedőt erősítette. Érkezőben hatodik társuk is.

Nem kellett sok időt tölteniük a bemutatkozással a Főgáz Zrt. új vezetőinek, hiszen már együtt dolgoztak az EMFESZ-nél is. Az októberben vezérigazgatónak kinevezett Králik Gábor például kontrolling és kockázatkezelési osztályvezető volt a piacról azóta kikopott versenypiaci kereskedőnél. A szakember az EMFESZ szétcsúszása után a svájci Mol Energy Trade-nél (MET), majd a Mol Energy Trade International AG-nél dolgozott felső vezetőként, ilyen minőségében hetente többször járt Svájcban. A Főgáz élére már az MVM-hez tartozó Magyar Földgázkereskedő Zrt. vezérigazgatói, illetve az MVM Zrt földgázipari vezérigazgató-helyettesi székéből érkezett. Útja annyiban tipikus, hogy a Főgáz több, előzőleg az EMFESZ-nél csiszolódott vezetője időközben – jellemzően először – a Molnál, utána/vagy az MVM-nél is dolgozott.

Králik Gábor Svájcban is többször összefuthatott Biczók Andrással, aki most a kereskedelmi vezérigazgató-helyettese, de ő a Főgáz által megvásárolt GDF Suez Energia Magyarország Zrt. vezérigazgatója is. Biczók András az EMFESZ-nél értékesítési vezető volt. Ezután közel egy évig (a Mol részvételű) Nabucco Pipeline Internationalnél dolgozott, majd két évig vezette a svájci hátterű, de két hónapja végelszámolás alá került Art Energy Kft.-t. Egy ideig felelt a Mol horvátországi versenypiaci kereskedelméért is, közvetlenül pedig a MET-től került a Főgázhoz.

A másik vezérigazgató-helyettes, Redling Károly az EMFESZ üzletfejlesztési vezetője volt. A céget elhagyva – piaci értesülésünk szerint – annak a Brokerpoolnak a környezetében tűnt fel, amely egyebek között az EMFESZ gázával kereskedett. Az EMFESZ-től érkezett Győrfi Bernadett megbízott kereskedelmi igazgató is, aki a társaság nagyfogyasztói kapcsolattartásáért felel. A Világgazdaság meg nem erősített értesülése szerint a Főgáz „kinevezett” kereskedelmi igazgatójának Orbán Gábort, az MVM Energia Partner Zrt. jelenlegi földgáz-kereskedelmi osztályvezetőjét szánják.
Orbán Gábor szintén az EMFESZ-nél csiszolódott, a neki állítólag kinézett poszt pedig a régi főgázas Réti Attiláé.

A Főgáz informatikai és üzemeltetési igazgatója, Gál István informatikai tanácsadó volt az EMFESZ-nél. A két cég között a Diákhitel Központ is foglalkoztatta. Főgázas tanácsadó lett az EMFESZ volt belső ellenőre – Králik Gábor volt főnöke – Szatur Márta is. Érkeztek az állami gáztársasághoz középvezetők is a néhai versenypiaci cégtől, például Varga Ádám és Horváth Kristóf.

Mol és MVM egy szinttel feljebb is

A Főgázt irányító ENKSZ holding elnök-vezérigazgatója Horváth Péter János 20 évig dolgozott a Molnál vezető beosztásokban. Ezután a Magyar Energia Hivatal elnöke, majd az MVM földgáz üzletágának a vezetője, végül az MVM vezérigazgatója lett. Többéves molos és MVM-es tapasztalata van az ENKSZ kommuniká­ciós és marketingigazgatójának is. Felkai György a mostanihoz hasonló feladatokat látott el mindkét említett csoportnál.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.