BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Saját mozdonyparkkal jön a magyar magánvasútcég

Saját vontatási üzletágat alakít ki az egyik legjelentősebb hazai magán-vasúttársaság, a CER Cargo Holding (CCH). Azért állít üzembe saját mozdonyokat, mert az ügyfelei egyre gyorsabb és rugalmasabb kiszolgálást várnak el, de a társaság vontatási szolgáltatója, a MÁV-Start ezt nem tudja mindig teljesíteni.

A CER első új, romániai gyártmányú Transmontana mozdonya az év elején állt üzembe Magyarországon, és már folyik a második típusengedélyének a megszerzése. Kedvező esetben a társaság jövőre újabb villanymozdonyt is beszerezne, mellé esetleg egy nagy teljesítményű dízelt is. Tartósan is bérel egy mozdonyt, és továbbra is dolgoztat a MÁV-Starttal. Szlovákiában az idén két felújított mozdonyt vett, az egyik dízel, a másik villany. Ezek egyikének engedélyét ki kívánja terjeszteni. „A vontatóeszközök jobb kihasználása érdekében felkínáljuk kapacitásainkat hazai magánvasútpartnereinknek is, amit azok többnyire elfogadnak” – ismertette a tegnapi tájékoztatón a holding vezérigazgatója. Mint Kukely Márton elmondta, a CER Cargo egy másik partnerségben is aktív: miután bevárásolta magát a BILK Trans Kft.-be, ezen keresztül oldja meg azokat a szállítmányozási feladatokat, amelyekre már nincs kapacitása.

A nemzetközi vasúti árufuvarozással is foglalkozó, tízéves, magyar tulajdonosi hátterű és hat leányvállalatot összefogó holding a szlovákiai, a csehországi és a romániai piacon már megvetette a lábát, de ehhez erős monopolhelyzeteket kellett megtörnie. Most a horvátországi és a szlovéniai piac van soron, ezeket az ausztriai követheti. A CER működését is megnehezítették a menekültek miatti határzárak, mert szállítmányai extra kerülőkre és kiadásokra kényszerültek. Problémát okoznak a felújítások miatti vágányzárak is, főleg amikor a terelőútnak kijelölt útvonalon éjszaka nincs szolgáltatás, amit ilyenkor csak a szokásos ár többszöröséért kap meg a vasúti fuvarozó.

A CER idei csoportszintű bevétele 20 millió euró fölé várható, adózott eredménye pedig meghaladhatja a 400 millió forintot. Vezetői jövőre 3-5 százalékos növekedéssel számolnak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.