BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A csok csábíthatja ide a határon túliakat

Lesz elszívó ereje a csoknak: egyre több határon túli magyar dönthet úgy, hogy Magyarországra költözik.

Erősítheti a határon túli magyarok elvándorlását a családi otthonteremtési kedvezmény (csok), amelyet külhoniak is igényelhetnek - írja a Népszabadság.

Tuzson Bence, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára hangsúlyozta, hogy a határon túli magyarok is igénybe vehetik a támogatást, ha Magyarországra költöznek. Az intézkedés elviekben a külhoni fiatalok jelentős körét érintheti.

A Népszabadság által megkeresett szakemberek szerint egyelőre még Magyarországon is nehéz megbecsülni a csok hatását, nemhogy a határon túl. Ám azt többen is biztosra veszik, hogy lesz elszívó ereje.

A KSH Népességtudományi Kutatóintézet által kiadott 2015-ös Demográfiai portré szerint az utóbbi években ismét növekedett abból a négy szomszédos országból – Romániából, Ukrajnából, Szerbiából és Szlovákiából – a bevándorlás, ahol nagyobb magyar közösség él. A tanulmány szerint nem zárható ki, hogy az egyszerűsített honosítás bevezetése váltotta ki ezt a hatást: azaz az állampolgárság megszerzése után már csak egy lépés az anyaországi lakcímkártya beszerzése.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.