BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A CSOK magához téríti a lakáspiacot

Az adásvételek éves száma elérheti a válság előtti időszak 180-190 ezres szintjét.

Az év elejétől két markáns kormányzati döntés élénkíti a lakóingatlanok piacát: az új lakások áfájának csökkenése mellett ilyen a családok otthonteremtési kedvezménye (CSOK). Ennek köszönhetően az adásvételek éves száma elérheti a válság előtti időszak 180-190 ezres szintjét – áll az Otthon Centrum (OC) elemzésében. Az utóbbi egy-másfél évben a lakáspiacra nagyon jelentős hatást gyakoroltak a spekulációs lakásvásárlások, Budapest egyes belső kerületeiben majdnem minden második vevő befektetési céllal vásárolt ingatlant. Kosztolánczy György, az OC vezérigazgatója szerint a saját célra vásárolók körében nagyon komoly tartalék van, hiszen 2009 és 2013 között vásárlások százezreit halasztották el.

Míg tavaly szinte csak a használt lakások piacán volt érdemi mozgás, a kormányzati intézkedések már 2016 első hónapjaiban érezhető hatással lehetnek az új építésű ingatlanok építésének és értékesítésének felfutására is – állítja az OC. Számos fejlesztő készített elő ugyanis beruházásokat az utóbbi időben, amelyeket csak el kell indítani. Idén akár 8-9 ezer eladásra szánt lakás is épülhet. A lakásvásárlásukat korábban elhalasztó családok 2016-ban vélhetően meghozzák döntésüket, tovább emelve a tranzakciók számát. Ennek azonban viszonylag kevés hatása lesz a használt lakóingatlanokra: 2015-ben 140-150 ezer körüli tranzakció volt, ebből mintegy 4300 jutott az új építésű lakásokra. Ha az utóbbi a duplájára nőne az idén, az még mindig csak 2-3 százalékot vonna el a használt piacról. Az OC szerint 170-180 ezer tranzakció várható az idén.

Jelentősebb hatás az újszerű lakások piacán érvényesülhet. Ezek eddig a kínálat szűkössége miatt akár drágábban is elkeltek, mint az új építésűek. A CSOK révén azonban ezek a vevők várhatóan átpártolnak az új fejlesztésekhez, ezáltal az újszerű lakások iránt csökkenhet az érdeklődés, ami az áraikban is tükröződni fog, noha ezeket az áfacsökkentés közvetlenül nem érinti.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.