BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egymilliárdot takarított meg a BKK az üzemanyagár csökkenésén

A csökkenő üzemanyagárnak köszönhetően több mint egymilliárd forintot takarított meg a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) 2015-ben az előző évhez képest.

A fővárosi közösségi közlekedési szolgáltatás megrendelője, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) Zrt. 2015-ben az egy évvel korábbihoz képest körülbelül egymilliárd forintot takarított meg a csökkenő üzemanyagárnak köszönhetően – tudta meg a Világgazdaság. Ez az összeg csak a BKV-nál keletkezett „nyereség”. A BKV az autóbusz-szolgáltatás kétharmadát képviseli, vagyis mintegy egyharmad más cégek kezén van, amelyeknek az olcsóbb üzemanyag miatt szintén kevesebbet kell fizetniük, vagyis a BKK-nak 2015-ben az előző évhez képest összességében jóval több mint egymilliárd forint megtakarítása lett a korábbinál kedvezőbb üzemanyagárak miatt.

A 2014-es kiadásokhoz képest tehát jelentős volt tavaly a BKK megtakarítása az üzemanyagon, de miután később már az alacsonyabb árakkal számoltak, 2015-ben már a tervek szintjén maradtak a gázolajjal kapcsolatos kiadásai.

A BKK azt közölte lapunkkal, hogy 2014-ben húsz százalékot meghaladó mértékben esett vissza a gázolaj beszerzési ára, elsősorban a kedvező világpiaci folyamatoknak köszönhetően. A csökkenés a 2015. évi üzleti terv tervezési időszakában érte el a mélypontját. Előzetes kiindulópontként a BKV Zrt.-t érintően literenként nettó (és 11 forintos jövedéki adóval csökkentett) 250,7 forint egységárral véglegesítették az üzleti tervet, amelyet a Fővárosi Közgyűlés tavaly májusban elfogadott.

Az említett literenkénti 250 forintos árat a Világgazdaság információja szerint tavaly nyáron 261 forintra korrigálták. (A gázolaj literenkénti ára 2014-ben 300 forint fölött is volt, 2015-ben pedig volt olyan időszak, amikor 268 forintra is felkúszott, az év végén pedig zuhanásban volt.)

A BKK azt közölte, hogy a 250 forintos tervezési árhoz képest bekövetkező minden literenkénti egyforintos árváltozás körülbelül 32 millió forinttal változtatja meg a költségeket. Úgy tudjuk, hogy a BKV 2015-ben körülbelül 30 millió liter gázolajat használt fel, 2016-ban pedig 25-26 millió literrel számol.

A közlekedési cégtől kapott tájékoztatás szerint a belső szolgáltatókra vonatkozó uniós jogszabályok, valamint a BKV Zrt. és a BKK Zrt. között létrejött szolgáltatási szerződés rögzíti, hogy a BKV Zrt. bevétellel nem fedezett indokolt költségeinek megtérítésére jogosult, ennek megfelelő kompenzációt kap a közszolgáltatás bevételeit kezelő BKK Zrt.-től. Ennek értelmében a BKV Zrt. üzemanyagár-csökkenésből eredő megtakarítása csak elvileg mutatható ki. A gyakorlatban a közlekedési társaság működését finanszírozó BKK Zrt. a fel nem merült költséget nem téríti meg a belső szolgáltatókra vonatkozó finanszírozási modellből adódóan.

Az üzemanyagra fordított összeg jelentős – a korábbi években tízmilliárd forintot meghaladó – ráfordítást igénylő tétel a BKV gazdálkodásában. Az összeget az üzemanyag árának csökkenése befolyásolhatja, ami kedvezően hat a BKV Zrt. gazdálkodására, így ha az üzemanyagárak tartósan alacsonyabb szinten maradnak, az az üzemeltetési költségek szintjét csökkentheti.

A BKV Zrt. közbeszerzési eljárás útján választja ki szerződött partnerét, aminek eredményeként becsült felhasználási igényként meghatározott mennyiség beszerzésére szerződik – közölte a közlekedési társaság, hozzátéve, hogy a gázolajbeszerzései követik a mindenkori korrekció mértékével a világpiaci trendeket.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.