BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az Apple megelőzésére készül a Google

Viharos tempóban értékelődnek fel a technológiai vállalatok, s csúsznak le az energetikai óriások a legértékesebb cégek rangsorában. Az üstökös, a Netflix másfélszeresére növelte értékét tavaly.

Egyre csökken a különbség a világ jelenleg legértékesebb, tőzsdén jegyzett két óriásvállalata között: az Apple és kihívója, a Google anyacégének számító Alphabet tegnap este még 23 milliárd dollárnyira volt egymástól, de az üldöző beljebb kerülhet, ha a most esedékes negyedéves gyorsjelentésére jól reagálnak a befektetők.

Ellentétes irányban mozog jó ideje az Apple és a Google. Az iPhone gyártója épp az okostelefon-piac kifulladását szenvedi meg, s noha az évzáró negyedévben újabb rekordokat szárnyalt túl a technológiai cég, a gyenge kilátások miatt részvényei tovább gyengültek. Tavaly az Apple 18,1 százalékot veszített az értékéből, különösen az utolsó három hónap 19,2 százalékos zuhanása volt lélekölő befektetői szemszögből. A részvényesek egyelőre hiába várják az újabb, a profitnak lökést adó piacütő innováció bejelentését, az 540 milliárd dolláros cégérték inkább olvadni, mintsem növekedni fog a következő időszakban.

Ezzel szemben az Alphabet alaposan belehúzott, tavaly 48 százalékkal acélozta meg értékét, miközben az irányadó S&P 500-as index 5 százalékot gyengült. Hasonló jelenet játszódott le az utóbbi három hónapban is, az Alphabet 2 százalékos erősödésével szemben az index 7,5 százalékot veszített. Az Alphabet az utóbbi két negyedévben rendre túllőtt az elemzők nyereségvárakozásain, és sokak szerint ezt a jó szokását ezúttal is megőrzi.

Nagy kérdés volt, mennyire mutatós számokkal rukkol ki a Google. Ha a piac által adott reakció 4,5 százalékkal feljebb repíti az árfolyamot, és az Apple helyben toporog, akkor őrségváltást jegyezhetnek fel a Wall Streeten. A méretek érzékeltetéséhez elég annyit megjegyezni, hogy a fennálló 24 milliárd dolláros különbség a Deutsche Bank értékének felel meg, de említhetnénk a hasonló árbesorolású UniCreditet, a Hitachit, a Generalit vagy két tengerentúli légitársaságot, a Southwestet és az American Airlinest. Érdemes azt is megjegyezni, hogy a tavalyi év talán leglátványosabb és legváratlanabb zuhanását elszenvedő Volkswagen 16 milliárd dollárt veszített a dízelbotrány szeptember közepi kipattanását követő három nap alatt.

A Bloomberg által naprakészen követett vállalati lista egyébként alaposan átrendeződött az utóbbi években, különösen az olajipar vesszőfutása írta át az erőviszonyokat, de a világgazdasági, ezen belül is kiemelten a kínai növekedési aggodalmak miatt a nyersanyagiparban érdekelt társaságok árfolyama, s ezzel értéke is nagyot esett. A befektetőket az alacsony olajárak mellett az ágazat nyereségtermelő képességének gyors romlása is megriasztotta. Az S&P 500 indexébe sorolt energiacégek alkotta szektor – negatív rekorderként – 24 százalékot veszített tavaly. Az abszolút vesztesek körében dobogós helyre ért a Chesapeake Energy  (–77,5 százalék), a Consol Energy (–77,0 százalék) és a Southwestern Energy (–76,9 százalék).

A legtöbbet a fogyasztási cikkeket forgalmazók nyertek: átlagosan 8,4 százalékot. A szolgáltatását a hetekben Magyarországon is megkezdő online videotéka, a Netflix 139,2 százalékos plusszal vezeti a rangsort, de 40 milliárddal egyelőre csak üldözi a bolyt. Őt a nyolcadik helyre ugró Amazon internetes áruház és az online játékokat fejlesztő, a Call of Dutyről világhírű, 25 milliárdot érő Activision Blizzard követi 95,7 százalékos drágulással.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.