BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

BKV: Káosz lesz a fővárosban, ha nem állapodnak meg a bérekről

Háromból egy járat kimaradhat, ha a BKV-nál a fizetésemelés elmaradása miatt sztrájkot hirdetnek. A vasútnál viszont a vonatoknak csak a felét kell útnak indítani, amennyiben a bérkövetelések teljesítése érdekében a MÁV dolgozói is ilyen szélsőséges megoldást választanak - írja a Népszabadság.

Pénteken kiderül, hogy a BKV-nál az idei évi béremelésről a szakszervezetek által kezdeményezett munkaügyi vita eredményesen lezárható-e. Ha nem, az érdekképviseletek a nyomásgyakorlás más eszközeitől sem zárkóznak el, és a sztrájk is szóba jöhet – tájékoztatotta a lapot Nemes Gábor, az Egységes Közlekedési Szakszervezet elnöke. A munkabeszüntetésre akkor van lehetőség, ha a vitatott kérdésben hét napon belül nincs egyezség, illetve ha az egyeztető eljárás a sztrájkot kezdeményező félnek fel nem róható ok miatt nem jött létre.

A fővárosi közösségi közlekedésben dolgozók – a minimálbéren foglalkoztatottak kivételével, akik a kormány döntése alapján öt százalékra számíthatnak – egyébként máig nem tudják, hogy a fizetésük ebben az évben nőni fog-e. De ezzel nincsenek egyedül, mert a Volán alkalmazottai egyelőre nulla százalékra számíthatnak, míg a MÁV-nál a cég a keresetek félszázalékos emelésére tett ajánlatot.

A vasútnál működő érdekképviseletek erre úgy reagáltak, hogy bejelentették: ha nem születik egyezség a 2016. évi bérfejlesztésről – a követelésük mindenki számára egységesen öt százalék, illetve 2,75 százalékos bérkorrekció a hiányszakmákban –, valamint olyan középtávú megállapodásról, amely kiszámítható életpályát kínál a munkavállalók számára, sztrájkot hirdetnek - a cikk teljes egészében a Népszabadság oldalán olvasható.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.