BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Rengeteg pénz jut a közutakra

Négyszázmilliárd forintnyi extra forrást biztosít a Magyar Közútnak a következő években a kormány.

A kormány 2020-ig összesen négyszázmilliárd forintnyi költségvetési forrást biztosít a Magyar Közút Nonprofit Zrt. számára feladatainak az ellátásához – mondta Tasó László, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkára, amikor tegnap aláírta a Magyar Közút vezetőjével az öt évre szóló közhasznúsági szerződést. A most megkötött szerződés kiszámítható finanszírozási feltételeket biztosít, lehetővé teszi az elmaradt vízelvezetés, útburkolatjel-festések, korlátjavítások, padkarendezések elvégzését, valamint a forgalombiztonságot szolgáló elemek időszakos karbantartását – mondta Tasó.

A következő években a közúti infrastruktúra intenzív fejlesztése várható, csak gyorsforgalmi útból több mint négyszáz kilométer épül Magyarországon – mondta Nemes-Nagy Tibor, a Magyar Közút vezérigazgatója. A hálózat nagyarányú bővítése jelentős mennyiségű többletfeladatot ró a 2010 előtt felhalmozott karbantartási lemaradással is küzdő közútkezelőre. A kormány e megfontolások alapján döntött úgy, hogy az országos közutak üzemeltetési és fenntartási feladataira az évtized végéig folyamatosan növekvő forráskeretet biztosít. A 2016-os költségvetésben rendelkezésre álló 60 milliárd forinthoz képest 2017-ben 73 milliárd, 2018-ban 80 milliárd, 2019-ben 88 milliárd, 2020-ban pedig 98 milliárd forintot különítenek el a központi büdzsében e célokra.

A Magyar Közút a 60 milliárd forintnyi éves működési költségén felül az idén 6 milliárd forintot, 2017-ben 13 milliárd, 2018-ban 20 milliárd, 2019-ben 28 milliárd, 2020-ban pedig 38 milliárd forintot költhet a meglévő úthálózat fenntartására, javítására, így például kátyúzásra – tette hozzá az államtitkár. Új utak építésére és kapacitásbővítésre a költségvetésből csaknem 1300 milliárd forint, uniós forrásból pedig 465 milliárd forint jut majd – részletezte az államtitkár, hozzátéve: elemi érdek, hogy a magyar úthálózat minősége javuljon, és új útkapcsolatok épüljenek.
Február végéig középtávú felújítási finanszírozási program készül az országos gyorsforgalmi, fő- és mellékúthálózatra – mondta Tasó, aki hozzátette: a kormány a legutóbbi ülésén egy bruttó 69 milliárd forintos komplex útfelújítási program megindításáról döntött. A kivitelezési feladatokra a közútkezelő feltételes közbeszerzés alapján már megkötött szerződésekkel rendelkezik. Így a tavasz elején az ország minden részében megindulhatnak a hazai forrásból támogatott munkálatok.

A Magyar Közút által kezelt országos közúthálózat 2015 végi adat szerint mintegy bruttó 7900 milliárd forint vagyoni értéket képvisel, amely a tervezett fejlesztéseknek köszönhetően tovább növekszik majd – mondta a vagyonkezelő Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központ főigazgatója, Hadházi Tibor. A Magyar Közút Zrt. egyébként 32 ezer kilométernyi közutat üzemeltet, saját munkatársait és a közfoglalkoztatottakat is beleértve 7-8 ezer embernek ad munkát.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.