BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Átrendezhetik úti céljaikat a magyar turisták a terrorveszély miatt

Egyiptom lehet a nagy vesztese a magyarok átalakuló utazási szokásainak, de a török és a görög tengerpartok iránti érdeklődés is csökkent.

Drasztikusan csökkent a magyar utazók érdeklődése Törökország, Görögország és az arab úti célok szálláshelyei iránt – legalábbis ezt a következtetést lehet levonni a Trivago szállásár-összehasonlító portál lapunk számára készített statisztikájából. A portál az előző fél évben 2016 első negyedévére és nyarára irányuló szálláskereséseket hasonlította össze az egy évvel korábbi adatokkal, amiből az derült ki, hogy például a török szállásokra 64 százalékkal kevesebb keresés irányul a Trivagón, akik pedig nyárra foglalnának szállást, azok körében 74 százalékkal kisebb érdeklődés volt tapasztalható. Bár kisebb mértékű, de érezhető a visszaesés a görög szálláshelyekkel kapcsolatban is: 2016 eddigi hónapjaiban 26 százalékos, a nyári hónapokra irányuló keresések esetében pedig 33 százalékos a csökkenés az előző év azonos időszakához képest.

Ha ez a trend a konkrét utazásoknál is általánosnak és tartósnak bizonyulna a következő hónapokban, akkor alaposan átrendeződnének az idén a magyarok kedvelt úti céljai. Az Invia online utazási ügynökség korábbi elemzése alapján tavaly még Görögország (38 százalék), Törökország (17 százalék) és Egyiptom (11 százalék) számított a három legnépszerűbb célpontnak. Az első két hónap előfoglalásai alapján pedig szerintük az már látszik, hogy 2016-ban a továbbra is kedvelt Görögország mellett Bulgáriát, Spanyolországot jobban favorizálják, mint Egyiptomot.

"Úgy tűnik, hogy a terrorveszély az utazók számára riasztóbb, mint a migránskrízis, hiszen a török üdülőhelyeket és a görög szigetvilág nagy részét, nem érinti a válság” – vélekedett Benefi Gábor, a Cartour utazási iroda ügyvezetője. Az arab országok esetében már tavaly egyértelműen visszaesett a forgalom, a kedvező ár-érték aránya miatt évek óta favoritnak számító Törökországgal, illetve Görögországgal kapcsolatban egyelőre inkább kivárást érzékel a szakember. Az árérzékeny magyar utazók arra is várnak, hogy vajon számíthatnak-e majd jelentősebb árcsökkenésre. Benefi Gábor szerint azonban az így is magas törökországi előfoglalási kedvezmények már nem nőnek, a népszerű helyek iránt pedig már most óriási a kereslet, így elképzelhető, hogy a szokásosnál kevesebb last minute lehetőség közül lehet majd választani.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.