BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Többet vásároltak a magyarok

A kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene a naptárhatástól megtisztítva 6,6 százalékkal nőtt egy év alatt.

Idén februárban a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene a nyers adat szerint 6,7, naptárhatástól megtisztítva 6,6 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest - közölte a KSH. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 4,9, a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 8,0, az üzemanyag-kiskereskedelemben 9,1 százalékkal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene.

Az az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalma folyó áron 648 milliárd forint volt. Az országos kiskereskedelmi forgalom 50 százaléka az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 35 százaléka a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, 15 százaléka az üzemanyagtöltő állomások hálózatában realizálódott.

Az előző év azonos időszakához viszonyítva, naptárhatástól megtisztítva az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 6,6 százalékkal nőtt. Az első becslésben közölt adattól a második becslés adata +0,2 százalékponttal tér el.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom volumene 4,9 százalékkal nőtt. Az élelmiszer-kiskereskedelem 78 százalékát adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 4,2, míg az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 7,2 százalékkal nőtt.

A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának volumene 8,0 százalékkal emelkedett. Növekedtek az eladások a textil-, ruházati és lábbeli- (14 százalék), a használtcikk- (11 százalék), a bútor-, műszakicikk- (8,7 százalék), a könyv-, számítástechnika-, egyéb iparcikk- (7,0 százalék), valamint a gyógyszer-, gyógyászatitermék- és illatszerüzletekben (5,0 százalék). A forgalom volumene csökkent az iparcikk jellegű vegyes üzletekben (–10 százalék).

A csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 19 százalékkal emelkedett, ezzel folytatódott az évek óta tartó bővülés.

Az üzemanyagtöltő állomások forgalma 9,1 százalékkal nőtt.

Az európai statisztikai rendszerben a kiskereskedelembe nem számító gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai 9,5 százalékkal nőttek.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.