BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kevesebben választották a magyarországi utazást

Idén áprilisban a külföldi és a belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 0,3, illetve 3,3 százalékkal csökkent az egy évvel korábbi szinthez képest.

Idén áprilisban a külföldi és a belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 0,3, illetve 3,3 százalékkal csökkent az egy évvel korábbi szinthez képest. A kereskedelmi szálláshelyek – folyó áron számolt – bruttó árbevétele 4,7 százalékkal emelkedett. A szálláshelyek vendégforgalmának csökkenésében szerepet játszott a bázisidőszak magas húsvéti vendégforgalma. Az első négy hónapban a vendégforgalom 7,2, az árbevétel 8,5 százalékkal nőtt 2015 azonos időszakához viszonyítva.

Az előző év azonos hónapjához képest a külföldi vendégek száma 2,4 százalékkal nőtt, az általuk eltöltött vendégéjszakáké 0,3 százalékkal (1 millió 16 ezerre) csökkent. A külföldivendég-éjszakák száma a kilenc turisztikai régióból ötben csökkent.

A legjelentősebb küldő országok közül az Egyesült Királyságból, Csehországból és az Egyesült Államokból érkező vendégek által eltöltött vendégéjszakák száma 9,9, 6,9 és 2,8 százalékkal emelkedett. A vendégforgalom Németország, Olaszország és Ausztria esetében 10, 11, illetve 5,8 százalékkal esett vissza.

A belföldi vendégek száma 1,1, az általuk eltöltött vendégéjszakák száma 3,3 százalékkal (779 ezerre) csökkent. A belföldivendég-éjszakák alapján mért forgalom kilenc régióból hétben mérséklődött.

A szállodák szobakihasználtsága 0,1 százalékponttal, 52,8 százalékra csökkent.

A kereskedelmi szálláshelyek bruttó árbevétele 4,7 százalékkal (29 milliárd forintra) nőtt. Ezen belül a szállásdíjbevétel 6,4 százalékkal (17 milliárd forintra), a vendéglátás bevétele 1,8 százalékkal (6 milliárd forintra), az egyéb bevételek 3,0 százalékkal (szintén 6 milliárd forintra) emelkedtek.

Széchenyi Pihenőkártyával a kártyatulajdonosok a kereskedelmi szálláshelyeken 11 százalékkal kevesebbet költöttek. (A működő kereskedelmi szálláshelyek jelentése alapján 1838 egység fogadott el pihenőkártyát, 1 milliárd forint értékben.)
2016. április 30-án az előző év azonos időpontjához képest:

A hazánkban működő egységek száma 0,9 százalékkal (2610-re) csökkent, a kiadható férőhelyek száma 1,9 százalékkal (245 ezerre) bővült.

2016 első négy hónapját összesítve az előző év azonos időszakához képest a szálláshelyek 7,2 százalékkal több, összesen 6,1 millió vendégéjszakát regisztráltak. A külföldi vendégek 5,9 százalékkal (3,2 millió), a belföldi vendégek 8,6 százalékkal több (2,9 millió) vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken.

A szállodák szobakihasználtsága átlagosan 2,0 százalékponttal, 46,8 százalékra emelkedett.

A kereskedelmi szálláshelyek – folyó áron összesen 8,5 százalékkal magasabb – 97 milliárd forint bruttó árbevételt értek el.

A SZÉP-kártya felhasználási értéke a kereskedelmi szálláshelyeken 13 százalékkal nőtt, a vendégek összesen 4,1 milliárd forintot költöttek ezzel a fizetési lehetőséggel.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.