BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nagyot fékez az okostelefonok piaca

Az idén első alkalommal fordulhat elő, hogy nem éri el a tíz százalékot az okosmobilpiac növekedése.

A Gartner előrejelzése szerint várhatóan hét százalékkal több okostelefont adnak el 2016-ban, mint tavaly, vagyis valamivel több, mint másfélmilliárd új készülék talál majd gazdára világszerte. Ez ugyanakkor jóval lassabb fejlődés, mint például a tavalyi, amikor éves szinten még 14,4 százalékos volt a növekedés, nem is beszélve a 2010-es évről, ami 72 százalékos ugrást hozott.

A piackutató elemzése szerint a folyamat hátterében az áll, hogy az érett piacok, mint például Észak-Amerika és Nyugat-Európa gyakorlatilag telítődtek, 90 százalék, vagy még magasabb az okostelefont használók aránya. A kisebb keresletet az is indokolja, hogy az utóbbi években végrehajtott fejlesztéseknek köszönhetően már olyan csúcskategóriás készülékek kerülnek a fogyasztókhoz, amelyeket ritkábban cserélnek le. A fejlett piacokon a prémium modellek átlagos életciklusa 2,5 év. Ebben a mutatóban egyébként nincs nagy eltérés a feltörekvő országokban sem, ott általában 2,2-2,5 évig tartják meg a magasabb színvonalat képviselő eszközöket a felhasználók.

Bár a nagy gyártók és a helyi cégek is kiélezett harcot vívnak a kínai piacon, a legnagyobb fejlődésre Indiában lehet számítani. Ez abból adódik, hogy ott még a múlt évben is 167 millió hagyományos készüléket adtak el, ami a teljes piac 61 százalékát jelentette. A Gartner prognózisa szerint az ázsiai országban idén 130 millió okostelefont értékesíthetnek, ami közel 30 százalékos növekedést jelentene 2015-höz képest.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.