BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Sokat profitál a Balkán a válságból

A horvát tengerpart lesz az idei év slágere a vakációra induló magyarok körében. A foglalások csúsznak, a terrorveszély nagyban befolyásolja a döntéseket.

A március végéig, április közepéig tartó előfoglalási szezonban ugyan a tavalyi évhez hasonlóan alakult az érdeklődők nagyságrendje, ám a foglalások száma kicsit elmaradt 2015-höz képest – mondta a Világgazdaságnak Bakó Balázs, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) kommunikációs bizottságának tagja. A magyarok körében érezhető a kivárás a gyorsan változó világpolitikai események hatására. A gyengébb előfoglalási időszak után várhatóan június közepétől, az iskolaszünet kezdetével indul be igazán a nyári szezon, akkortól még több charterjáratot fognak üzemeltetni a hazai utazásszervezők.

A terrorcselekmények és a migránsválság hatására némileg átalakultak a magyarok utazási szokásai. A trend abszolút nyertese Bulgária, amely a könnyű megközelíthetőség és a maximális biztonság mellett jó ár-érték arányú szolgáltatásokat kínál – hangsúlyozta Bakó Balázs. Az előfoglalási szezon alapján az is látszik, hogy az idén várhatóan a szokásosnál is erősebb lesz a magyar turistaforgalom Horvátországban. Erre utal a Klikkmánia keresőmarketing ügynökség múlt heti felmérése is, amely szerint a magyarok körében Horvátország számít a legnépszerűbb úticélnak: havonta több mint 27 ezerszer írták be a keresőbe tavaly a „Horvátország” szót.

Felértékelődött Spanyolország és Olaszország is – tette hozzá Bakó Balázs. Emellett egyre népszerűbbek a magyarok körében a tengeri hajóutak. Utóbbiak előnye, hogy körutazásokat kínálnak, tehát több kikötőhelyen is szétnézhetnek az utasok, miközben a hajón is sokféle szolgáltatást igénybe vehetnek, ráadásul akciós áron akár fejenként 100 ezer forintból (odautazás és illetékek nélkül) is meg lehet úszni az utazást. Az elmúlt néhány nyáron legnépszerűbbnek számító Törökország esetében az óvatos kivárás, a görögországi buszos utazási csomagok esetében pedig mérsékelt visszaesés érezhető, noha a turistaövezetek többségét egyik országban sem érinti a migránsválság. Görögországban egyedül Kosz és Leszbosz szigetére, illetve a görög-macedón határ egyes szakaszaira korlátozódik a probléma, Törökországban pedig a tengerparti üdülőhelyektől több száz kilométerre vannak a problémás övezetek, ráadásul a negatív hírek annak ellenére befolyásolják az útiterveket, hogy gyakran nem is bizonyulnak igaznak – hangsúlyozta Bakó Balázs.

Nagyobb a visszaesés Egyiptom és Tunézia esetében, amelyek korábban a legkeresettebb nyaraló célpontok közé tartoztak, most viszont óvatosabban és az elmúlt évekhez képes csökkentett charterkapacitással terveznek ezekre a desztinációkra az utazásszervezők. Az Egyiptomba május közepén meginduló charterek ugyanakkor többnyire teltházzal közlekednek, és az országra szakosodott utazási irodák folyamatosan növekvő keresletre és összességében jó szezonra számítanak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.