BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Útdíj és védelmi pénz az Iszlám Államnak

Miután a világ legnagyobb beton- és cementgyártója adót fizetett az ISIS-nek, teherautóikat simán átengedték az ellenőrzési pontokon.

Megváltotta „működési engedélyét” Szíriában a Lafarge építőanyag-gyártó konszern, amely ebből kifolyólag az Iszlám Állam (ISIS) védelmét élvezte – jelentette a Le Monde. A beton- és cementgyártásban világelső francia óriásvállalat 2010-ben, éppen egy évvel a polgárháború kirobbanása előtt lépett a szíriai piacra. Az ország északi részén fekvő Jalabiyában lévő gyáruk zavartalanul működhetett a háborús körülmények ellenére is, noha a régió nagy részét a nyugattal nem szimpatizáló ISIS tartotta ellenőrzése alatt. Miután a franciák adót fizettek az ISIS-nek, teherautóikat simán átengedték az ellenőrzési pontokon. Jalabiyát 2014 szeptemberében foglalták el a dzsihádisták, akkor hagyott fel az ottani termeléssel a Lafarge. Azóta kiűzték az ISIS-t, a helyüket a nemzetközi – francia, brit, amerikai – szövetségeseket támogató kurd milícia erői vették át.

A Le Monde tudomása szerint párizsi székhelyről Szíriába küldött levelek azt igazolják, hogy az adófizetés a cégvezetés tudomásával történt. Beszámolnak arról, hogy a cég Ahmad Jaloudit küldte a helyszínre, hogy egyeztessen az ISIS-szel az üzem dolgozóinak és beszállítóinak átengedéséről. Az illetőről nevén kívül többet nem árultak el. Találtak egy, az ISIS bélyegzőjével és a Lafarge Aleppo régióban lévő pénzügyi igazgatójának aláírásával ellátott engedélyt is, ami azt igazolja, hogy pénzért váltották meg a dolgozók szabad mozgását. A Lafarge az ISIS-hez tartozó közvetítőktől és olajkereskedőktől is vásárolt engedélyeket, és fizetett is ennek fejében. A cég az AFP megkeresésére nem kommentálta az ügyet, annyit ismert el, hogy 2010–2014 között az övé volt a jalabiyai cementgyár. Arról nem érkezett hír, hogy indult-e már hivatalos vizsgálat a terrorszervezetként nyilvántartott ISIS tiltott anyagi támogatása miatt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.