BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Akár vásárolna is még a Molból Omán

Maximálisan elégedett a 2007-ben megvásárolt 7 százalékos Mol-pakettjével Omán, így ha felajánlanák neki, megfontolná további részvények vételét – közölte a Világgazdasággal Mohammed Hamad Al Rumhy, az Ománi Szultánság olaj- és gázügyekért felelős minisztere.

Az Orbán Viktor kormányfővel és Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterrel való megbeszélései kapcsán lehet számítani hasonló kaliberű ománi befektetésekre, mint a 7 százalékos Mol-pakett 2007-es vagy a Gresham-palota 2011-es megvásárlása?
– Ezt még korai lenne megmondani, de erre törekszünk. Amikor Ománban az EU szóba kerül, szinte mindenkinek Franciaország, Németország, Hollandia és az Egyesült Királyság ugrik be. Pedig Közép- és Kelet-Európában sokkal jobbak az üzleti lehetőségek, s szeretnénk, ha ezeket az ománi befektetők minél jobban kihasználnák. Ugyanakkor számunkra Magyarország egyfajta hídfőállás is, ahonnan elérhetjük az EU többi részét. Mint ahogy Omán az önök számára lehet megfelelő bázis ahhoz, hogy az exportjukat növeljék, elsősorban Afrikába és a területileg hozzánk közel lévő Iránba és Indiába.

Ennek tudható be, hogy a két ország végre rászánta magát a kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezmény aláírására, amelyet már közel négy és fél éve, 2012 májusában parafáltak?
– Igen, mert ez elengedhetetlen a kétoldalú gazdasági kapcsolatok továbbfejlesztéséhez. Ha minden jól megy, októberben meglesznek az aláírások, és ez esetben január 1-jétől megszűnhet a kettős adóztatás Omán és Magyarország között.

Mely ágazatokban erősödhetnek a befektetések, illetve jöhetnek létre újak?
– Ománban is vannak vonzó lehetőségek a magyar üzletemberek számára, amelyeket saját tulajdonú vagy vegyes vállalatok alapításán keresztül aknázhatnak ki a szabadkereskedelmi övezetekben. Mi pedig Magyarországon az idegenforgalomban, valamint az oktatásban látunk jó befektetési célpontokat. Az önök képzési rendszere ugyanis nagyon jó, nem véletlen, hogy rendszeresen itt fejlesztik tovább a tudásukat omániak.

S milyen terveik vannak a Mollal?
– Eddig nagyon sok hasznot hozott a Mollal idestova már csaknem tíz éve tartó üzleti kapcsolat, és nem csak pénzügyi értelemben. Számunkra legalább ennyire fontos, hogy sok barátságot kötöttünk. Ezért szeretnénk növelni az együttműködést a magyar céggel. Amellett, hogy a Mol jelenleg is kutat Ománban, felajánlottuk neki, hogy vegyen részt a finomítónkban. Célunk ugyanis az, hogy a feldolgozott olaj- és vegyipari termékeinket értékesítsük Indiában, Kínában és Afrikában. S ebben a finomításban Európa vezető vállalatai közé tartozó Mol sokat segíthet, miközben kihasználhatja a lehetőséget, hogy a világ ezen részén is terjeszkedjen.

Esetleg növelnék a 7 százalékos Mol-pakettjüket is?
– Ha a Mol felajánlaná nekünk, hogy vegyünk még több részvényt, akkor azt nagyon komolyan megfontolnánk. Maximálisan elégedettek vagyunk ugyanis az eddigi befektetéssel, és erősíteni akarjuk a jelenlétünket a közép- és kelet-európai energetikai piacon. Ebben pedig a Mol a mi partnerünk, emiatt természetesen mindig örülünk, ha lehetőségünk adódik e kapocs erősítésére.

Bővülő ománi–magyar kereskedelem

A magyar–ománi kereskedelmi kapcsolatok az elmúlt időszakban dinamikus emelkedést mutattak: az idei év első öt hónapjában a magyar kivitel 72 százalékkal, míg az import közel 35 százalékkal erősödött az egy évvel korábbihoz képest – tette közzé a Nemzetgazdasági Minisztérium. A teljes áruforgalom csaknem 52 százalékos bővülést követően 15,86 millió dollárra nőtt.

Az olajtól erősen függő Ománnak szinte létkérdés, meddig maradhat a fekete arany világpiaci ára ilyen, viszonylag alacsony szinten. Mi a véleménye?
– Arra számítunk, hogy a kínálat 2016 végére csökken, mivel az energetikai cégek az elmúlt két évben – éppen az alacsony olajárak miatt – számos kutatás-termelési projektet felfüggesztettek vagy befejeztek. Bár a világgazdaság lassú növekedése miatt az olajkereslet nem nő olyan mértékben, hogy a kínálathiány kiugróan nagy lenne, azért még így is arra számítunk, hogy a piaci egyensúly a jelenlegi 40-45 dolláros hordónkénti árral szemben az év végén 50-55 dollárnál alakulhat ki. Persze, ha addig nem történik semmi. E szintről pedig csak fokozatosan emelkedhet, 2018–19-re 60–70 dollár közé, de öt év múlva sem lehet több 80 dollárnál.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.