BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

BKK: nemzetközi példákat követ a városnéző buszok szabályozása

Mint arról korábban írtunk, a Fővárosi Önkormányzat most zajló tenderével kívánja egyszereplőssé tenni a fővárosi városnéző buszok piacát.

A témával kapcsolatban Tarlós István főpolgármester pénteki sajtótájékoztatóján kérdésre válaszolva azt mondta: felkérte a Budapesti Közlekedési Központot, módosítsa a pályázat határidejét, hogy ne alakuljon ki monopolhelyzet. Ha mégis ez történne, a főpolgármester megvizsgálja, milyen lehetőségei vannak a döntés megvétózására.

"A nemzetközi gyakorlatnak is megfelelő, megváltozó szabályozás nyomán egyszereplőssé váló modell alapján a fővároshoz méltó, a jelenleginél lényegesen magasabb színvonalú, gazdaságilag is megtérülő, ráadásul a versenyjogba sem ütköző turisztikai szolgáltatás jön majd létre, és ebből a budapestiek és a turisták is profitálnak" - közölte a BKK közleményben.

A hamarosan életbe lépő új városnéző buszos szabályozás nemzetközi példákat követ: Budapesthez hasonlóan a kontinens számos fővárosában – mások mellett Madridban, Brüsszelben, Amszterdamban – döntöttek a városnéző buszos szolgáltatás központosítása mellett, elsősorban a korábbi rendszer átláthatatlansága, az ebből fakadó visszaélések és utaspanaszok miatt. A helyi hatóságok úgy találták: valójában nem teremt versenyhelyzetet a több szolgáltató, hiszen a turistalátványosságok száma mindenütt véges, így nagyjából mindegyiküknél ugyanazon az útvonalon, hasonló árakért utazhattak a turisták. A Fővárosi Közgyűlés a méltatlan viszonyokra való tekintettel döntött a koncessziós pályázat nyílt eljárásban történő kiírásáról.

A BKK a fentiek mellett fontosnak tartja leszögezni: a sajtóban sokat emlegetett levelében a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) ugyan felidézi korábbi, 2008-as vizsgálatának eredményét, azonban nem állítja, hogy a jelenlegi kiírás versenyjogba ütközne. A GVH legutóbbi vizsgálata óta ugyanis megváltozott a jogszabályi környezet: a városnéző buszok üzemeltetését kizárólagos önkormányzati tevékenységnek minősítette a jogalkotó, ami kizárólag koncesszió keretében adható át - írják.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.