BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Budapesten nem elég a csok-pénz új lakásra

Nagy lökést adhat a lakásfejlesztéseknek és a hitelezésnek a csok-rendszer átalakítása. A csok összege csak vidéken lehet elég egy új lakásra.

Lökést adhat az újlakás-fejlesztéseknek és a lakáshitelezésnek a családi otthonteremtési kedvezmény feltételeinek átalakítása. A lépés eredményeként 2017 végéig több mint 15-20 ezer új lakás kerülhet piacra, emellett a lakáshitelezésben is fokozottabb bővülés várható.

Az új lakás vásárlására vagy új családi ház építésére igényelhető CSOK-összegek közül a legjelentősebb, a 10+10 millió forintos támogatást legalább 60 négyzetméteres új építésű lakásra lehet felvenni. Ugyanakkor a 10+10 millió forint Budapesten nem fedezi egy ekkora új lakás árát, mivel az új lakások átlagos négyzetméterára szeptember elején a 60 négyzetméternél nagyobb, de 150 négyzetméternél kisebb új lakások átlagos négyzetméterára 542 ezer forint volt, azaz egy átlagos lakás ebben a kategóriában 46,9 millió forint - mondta el Balogh László, az ingatlan.com szakembere. "A vidéki városokban azonban elég lehet a csok egy új lakásra: Egerben 69, Győrben 61, Kaposváron 68, Miskolcon 67, Nyíregyházán 75, Pécsen 62, Szegeden 65, Szombathelyen pedig 62 négyzetméteres új lakást lehet venni 20 millió forintból" - mondta.

A jövőben többen vehetik igénybe a családi otthonteremtési kedvezményt, de a rendelet korlátozásokat is tartalmaz. Többek között az osztatlan közös tulajdonban álló lakások is bekerülnek a csokos körbe, így már azelőtt lehet a banktól kérni a támogatást, hogy létrejön a társasház. Emellett a tervezett és az épülőfélben lévő lakásokra is lehetne kérni a csokos összeget, de a folyósítás csak a használatbavételi engedély megszerzését követően történhet. A jövőben viszont már nem lehet CSOK-ot igényelni olyan új lakások után, amit az igénylő közeli hozzátartozója tulajdonában álló társaság épít.

“A változások megkönnyíthetik az új lakások értékesítését, így még több beruházó vághat bele újabb fejlesztésbe. Emellett a lakásépítések felgyorsulhatnak” - mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. A szakember utalt arra, hogy az idén amúgy is jelentősen nőtt a lakásépítési kedv. A tervezett csokos könnyítések életbe lépése miatt jó eséllyel még több fejlesztés indulhat, így a 15-20 ezres lakásszám növekedhet.

Az ingatlan.com adatai szerint az idén majdnem 25 százalékkal nőtt az új építésű lakóingatlanok iránti kereslet. Balogh László rámutatott arra is, hogy a szabályok módosítása mellett fontos szerep hárulhat a támogatást folyósító bankokra és a beruházókra. “A rendelet módosítása csak a CSOK igénylését teszi lehetővé a tervezőasztal mellől értékesített új lakások esetében. A támogatás folyósítása továbbra is csak a lakás használatbavételi engedélyének megszerzése után lehetséges. Az átmeneti finanszírozásban ezért fontos szerephez juthatnak a bankok ajánlatai vagy a beruházók által kínált rugalmasabb fizetési feltételek.” - fogalmazott.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.