BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

CSOK: lazítottak a korlátokon

Újra felkeltették az érdeklődést a családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) iránt a pénteken életbe lépett módosítások: az FHB Bank honlapján levő CSOK-kalkulátor forgalma már a csütörtök esti bejelentés hatására a többszörösére emelkedett. Ekkora érdeklődést utoljára januárban, a CSOK első jelentős kibővítésekor tapasztaltak – tudtuk meg a pénzintézettől. Több banknál – az FHB mellett például az OTP-nél és az Ersténél – már az új szabályok szerint igényelhető a támogatás.

A módosításra szükség is volt, hiszen eddig több mint 14 ezer család CSOK-kérelmét fogadták be a bankok 38 milliárd forint értékben, és az igénylők kétharmadával kötöttek szerződést. Ez nem túl sok ahhoz képest, hogy mintegy 250 ezer háromgyerekes család él Magyarországon. Az Otthon Centrum (OC) szakértői szerint eddig elsősorban használt lakás vételéhez igényelték a támogatást, részben azért, mert a valós igényeiknek ez felelt meg. Emellett sokan úgy ítélik meg, hogy új lakás vásárlásához még a jóval nagyobb támogatási összegen felül is olyan tehervállalás szükséges, amely meghaladja a lehetőségeiket.

Az egyik legfontosabb változás, hogy az osztatlan közös tulajdonban álló lakások is bekerültek a CSOK-os körbe, így már az előtt lehet a banktól kérni a támogatást, hogy létrejön a társasház. Emellett már a tervezett és az épülőfélben lévő lakásokra is lehet igényelni a támogatást, de a folyósítás csak a használatbavételi engedély megszerzését követően indulhat. Az OC szakértői szerint ez a lehetőség akkor lenne igazán pozitív, ha az építkezés folyamata alatt – akár szakaszosan is – lehetne utalni az ingatlanfejlesztőnek, vagyis ha nem lenne különbség a vételárak teljesítésében a készpénzes és a hiteles, illetve a CSOK-os vevők között.

További könnyítés, hogy a születendő magzat a korábbi 24. helyett már a 12. hetet követően gyermeknek minősül. A gyermek maximális életkora 20 helyett 25 évre emelkedett (már nem előírás a hallgatói jogviszony), és gyámság alatt álló gyermekre is jár a támogatás. Ezentúl szolgálati lakásban élők is igényelhetik a CSOK-ot, mivel ez a jogviszonyuk nem minősül a bentlakási kötelezettség megszegésének.

Magasra íveltek a lakásárak

Az első negyedévben tovább növekedett az FHB lakásárindexe, a drágulás mértéke a tavalyi utolsó negyedévhez képest nominálisan 7,6, reálértelemben 8,8 százalékos volt, ami a válság utáni felívelés során mért legmagasabb negyedéves árnövekedés. Az 1998 óta számított mutató még sohasem volt ilyen magasan. Így 2014 áprilisától 2016 március végéig a lakóingatlanok nominálisan és reálértelemben is körülbelül 40 százalékkal drágultak.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.