BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nincs türelem a CSOK-hoz

Egyelőre nem tűnik sikertörténetnek a CSOK: az ingatlanközvetítők szerint a várakozásokhoz képest lassan zajlik a támogatás odaítélése és kifizetése, ami miatt viszont a kivitelezők kerülnek rendkívül nehéz helyzetbe

Az óriási lelkesedés ellenére nem rohanták meg a bankokat az ügyfelek tízezrei a családi otthonteremtési kedvezményért (CSOK). A használt lakások piacán alig érezni a hatását, de az új építésű ingatlanoknál is elmaradt a roham – összegezte Balla Ákos, a Balla Ingatlanirodák tulajdonos ügyvezetője saját tapasztalataikat. A hálózat saját felmérése szerint a megkérdezett több mint ezer ügyfelüknek csak 16,6 százaléka veszi vagy venné igénybe a CSOK-ot új építésű ingatlan megvásárlása esetén.

Az igénybevevők közül a legtöbben (7 százalék) két gyerekre igényeltek vagy vennének fel támogatást, míg egy gyermekre 5,7 százalék. A legkisebb arányban (3,9 százalék) azok élnek a CSOK lehetőségével, akiknek három gyermekük van. Ők azok, akik a 10+10 milliós támogatással élhetnek. Az ingatlanos szakemberek gyakorlati tapasztalatai is azt mutatják, hogy erre a 10+10-es megoldásra mérsékelt az igény. A vevők inkább használt lakásra igényelnék nagyobb számban a CSOK-ot.

A hivatalos adatok szerint az első hét hónapban több mint 14 ezer család CSOK-kérelmét fogadták be a bankok 38 milliárd forint értékben, és az igénylők kétharmadával szerződtek le. Ez nem túl sok ahhoz képest, hogy mintegy 250 ezer háromgyermekes család él Magyarországon. Az Otthon Centrum (OC) szakértői is azt tapasztalják, hogy eddig a családok elsősorban használt lakás vételéhez igényelték a támogatást, részben azért, mert a valós igényeiknek (nagyjából egy-két szobával van szükség nagyobb lakásra) ez felelt meg. Emellett sokan úgy ítélik meg, hogy az új lakás vásárlásához még a jóval nagyobb támogatási összegen felül is olyan mértékű tehervállalás szükséges, ami meghaladja lehetőségeiket.

A kormányzat reményei szerint a néhány hete bejelentett legújabb módosítások népszerűbbé teszik a CSOK-ot. Ezek közül az egyik legfontosabb, hogy a még nem elkészült társasházi lakásokra is igényelhető már a támogatás, mielőtt az ingatlant használatba vennék. Emiatt eddig gyakorlatilag elestek a CSOK-osok a vásárlási lehetőségtől az új építésű projekteknél, hiszen mire elkészül a társasház, azaz igényelhetnék a támogatást, addigra minden lakás elkel, mivel jelentősen felpörgött a kereslet az új építésű lakások iránt, és az árak is versenyképesek az újszerű lakóparki lakásokkal.

Az OC szakértői szerint ez a könnyítés akkor lett volna igazán pozitív, ha az építkezés folyamata alatt – akár szakaszosan is – lehetne utalni az ingatlanfejlesztőnek, vagyis ha nem lenne különbség a vételárak teljesítésében a készpénzes és a hiteles, illetve a CSOK-os vevők között. Ám a könnyítés révén csak a támogatás odaítélése történik meg hamarabb, a kifizetésekre továbbra is csak akkor kerül sor, ha elkészül a lakás – hívta fel a figyelmet Balla Ákos. Tehát a CSOK nem úgy működik az új építésű ingatlanok vásárlásánál, mint egy bankhitel, amelyet igénybe lehet venni már az építés során. Valakinek előfinanszíroznia kell a folyamatot, amit vagy a vevő, vagy a beruházó tesz meg. Annyival gyorsult a folyamat a változtatás révén, hogy nem akkor indul az ügyintézés, amikor megvan a használatbavételi engedély, hanem még ezt megelőzően. Kitörési pontot itt az jelenthet, ha egyes pénzintézetek átmeneti finanszírozást biztosítanak az ügyfeleknek addig, amíg kifizetésre nem került a CSOK.

Leginkább az agglomerációban, a családi házas építkezéseknél lehet majd találkozni a CSOK hatásával, hiszen ezek piacán rövidebb a kivitelezési periódus, mint a társasházaknál. Ezen a téren azonban most még az a helyzet, hogy a legtöbben csak várnak a CSOK-ra, holott a szerződéseket már hónapokkal ezelőtt aláírták. Hártó Regina, a Balla Ingatlanirodák érdi irodájának vezetője például eddig mindössze egyetlen esetről tud, amikor az igénylő megkapta a támogatást. Szerinte az a legjellemzőbb, hogy hónapokon keresztül csak húzódik az ügy, az igénylők és a beruházók pedig csak várnak. Marosvölgyi Gabriella, a XXI. kerületi és a szigetszentmiklósi iroda vezetője szerint a szerződéseket rendszeresen visszadobják a bankok különböző kifogásokkal, hiánypótlásra hivatkozva, módosításokat kérve. Így a legnagyobb gondot az jelenti, hogy a fejlesztők most már vonakodnak odaadni a nagy értékű, új építésű ingatlanokat CSOK-os vásárlóknak, mert nem látják biztosítva azt, hogy belátható időn belül meg is kapják a vételárat.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.